Evenimentul Zilei > International > Talibanii au declanșat „vânătoarea de oameni”. Cine se află pe lista neagră
Talibanii au declanșat „vânătoarea de oameni”. Cine se află pe lista neagră

Talibanii au declanșat „vânătoarea de oameni”. Cine se află pe lista neagră

Un document al ONU dezvăluie că talibanii și-au intensificat vânătoarea de oameni. Sunt vizați prioritar ofițerii superiori care au colaborat cu americanii

Potrivit unui raport confidențial al Centrului Norvegian pentru Analize Globale,talibanii nu-și țin promisiunea de a renunța la rîzbunare împotriva afganilor care au colaborat cu americanii și forțele NATO.

Primele ținte cei care au ocupat funcții de connducere în unitățile militare, de poliție și de anchetă

Centrul Norvegian pentru Analize Globale oferă ONU informații secrete. Într-un astfel de raport confidențial, experții scandinavi afirmă că talibanii au declanșat deja vânătoarea de oameni.
„Talibanii arestează și / sau amenință să ucidă sau să aresteze membrii familiei unor persoane vizate, cu excepția cazului în care acestea se predau”, se arată în documentul intrat în posesia jurnaliștilor de la BBC.

Raportul spune că cele mai mari riscuri le înfruntă cei care au ocupat funcții de connducere în unitățile militare, de poliție și de anchetă. „Talibanii au făcut liste cu persoanele vizate înainte de a preluare toate marile orașe”.
Mai mult, experții norvegieni afirmă că militanții islamiști verifică toate persoanele în timp ce permit evacuarea personalului străin spre aeroportul din Kabul, dar situația de acolo este „haotică”.

Mai mult, conform raportului redactat de experții norvegieni, talibanii recrutează informatori pentru a colabora cu noul regim.

Talibanii se laudă că „se țin de cuvânt” sprijinind evacuarea

În ciuda informațiilor despre declanșarea unei vânători de oameni” împotriva celor care au sprijinit forțele americane, talibanii fac în continuare mari eforturi de a-și îmbunătăți imaginea pe plan internațional. Astfel, un oficial de rang înalt al Emiratului Islamic (numele oficial al organizației) a declarat agențiilor de presă occidentale că talibanii „se țin de cuvânt” sprijinind forțele străine să-și evacueze cetățenii de pe aeroportul din Kabul.”Facilităm trecerea în siguranță nu numai pentru străini, ci și pentru afgani. Prevenim orice formă de ciocnire violentă și verbală la aeroport între afgani, străini și luptătorii talibani”, a spus oficialul.

Cu toate acestea, au fost raportate cazuri în care talibanii nu le-au permis oamenilor să se apropie de aeroportul din Kabul, chiar dacă aceștia au prezentat vize de călătorie, notează BBC.