Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin, aniversare de coșmar. Veștile de pe front i-au stricat ziua de naștere
Vladimir Putin, aniversare de coșmar. Veștile de pe front i-au stricat ziua de naștere

Vladimir Putin, aniversare de coșmar. Veștile de pe front i-au stricat ziua de naștere

În ciuda faptului că este unul dintre cei mai puternici oameni din lume, este puțin probabil ca președintele Vladimir Putin să se simtă invincibil la cea de-a 70-a aniversare.

Invazia brutală a Ucrainei de către Putin a fost condusă de o aparentă dorință de a recuceri vechiul imperiu al Rusiei, de a revendica pământul pe care el îl considera rusesc. La un moment dat, el s-a comparat ca și cuceritorul rus Petru cel Mare. El se aștepta la o victorie rapidă cu puțină opoziție, sperând să detroneze guvernul Ucrainei, să-și afirme voința dincolo de granițele Rusiei și să demonstreze că NATO este ineficientă.

În schimb, Ucraina a purtat o luptă acerbă, forțând Rusia să se întoarcă din capitala Kiev și constrângându-l pe Putin să reducă drastic scopul războiului de a cuceri regiunea de est Donbas. După opt luni de încercări, armata Rusiei, cândva de temut, nu și-a atins aproape niciunul dintre obiectivele sale.

Situația l-a forțat pe Putin să anunțe un proiect nepopular, provocând un exod de bărbați din țara sa și subminându-i stăpânirea asupra puterii. Există proteste interne împotriva eforturilor sale de mobilizare și chiar și mass-media rusă, de obicei loială, și oficialii lui Putin, recunosc cât de greu merge războiul.

Photo: Alexander Demianchuk, TASS

Fiecare înfrângere a Rusiei încurajează aliații occidentali ai Ucrainei să-și intensifice sprijinul, erodând ceea ce odată a fost un pesimism larg răspândit, în special în capitalele europene, care susținea că Ucraina nu are nicio șansă de victorie. Confruntat cu aceste eșecuri, Putin a fost lăsat să amenințe că va desfășura arme nucleare – o mișcare disperată care l-a lăsat și mai izolat.

Situația cu care se confruntă Putin

Putin a spus că atacul său asupra Ucrainei este menit să contracareze extinderea NATO către granițele Rusiei. Dar invazia sa a dus doar la o creștere a sprijinului pentru alianța militară, națiunile neutre de multă vreme, Suedia și Finlanda, abandonând această poziție pentru a începe procesul de aderare.
În anii trecuți, Putin s-a întâlnit cu liderii unor națiuni puternice precum China și Japonia, poziționând Rusia printre cele mai importante națiuni ale lumii.

În 2022, în ciuda împlinirii celei de-a 70-a aniversări, planurile lui Putin erau diferite. Acestuia îi va fi greu să se împace cu gândul că este un lider al unei națiuni izolate, potrivit Business Insider.