Vladimir Putin, afirmații cinice despre războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat o decizie ciudată

Vladimir Putin, afirmații cinice despre războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat o decizie ciudată Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin a afirmat vineri, 14 octombrie, că armata sa nu pregătește, momentan, un atac asupra Ucrainei. De asemenea, președintele rus nu are de gând să extindă mobilizarea pe care a ordonat-o în urmă cu trei săptămâni pentru a face față eșecurilor armatei sale.

Rusia „nu are drept obiectiv să distrugă Ucraina”, a explicat Vladimir Putin. Declarația președintelui rus a venit în timpul unei conferințe de presă susținută după un summit regional la Astana, în Kazahstan. De asemenea, liderul de la Kremlin a mai susținut că „Pentru moment, nu există necesitatea unor lovituri masive. În prezent, există alte obiective. Pentru moment, apoi vom vedea”. Mai mult decât atât, șeful statului consideră că armata sa face „totul cum trebuie” în Ucraina.

În ciuda deciziei luate pe 24 februarie, când a fost început războiul din Ucraina, Putin susține că un conflict ar fi început mai târziu și ar fi fost condiții mai grele pentru soldații săi. Totuși, „Nu este agreabil ceea ce se petrece acum”, a mai adăugat președintele.

Rusia a pregătit tot mai multe bombardamente în Ucraina

Forțele rusești au efectuat luni, 10 octombrie, bombardament masive asupra orașelor ucrainene. Atacurile au avariat atât infrastructuri electrice, cât și zone rezidențiale. Una dintre ținte a fost chiar și un teren de joc la Kiev. Aceste lovituri au venit după două zile de la explozia survenită pe podul Kerci, o infrastructură-cheie. Putin a declarat că serviciile secrete ucrainene sunt de vină pentru acest incident.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele rus a mai spus că nu prevede un nou val de mobilizare a rușilor în armată, recunoscând totodată că cea actuală a înregistrat și eșecuri. Au fost recrutați 220.000 de bărbați din cei 300.000 prevăzuți, dintre care 16.000 se află deja în „unități implicate în lupte”. „Nimic altceva nu este prevăzut. Nicio propunere nu a fost primită de la Ministerul Apărării și nu-i văd necesitatea într-un viitor previzibil”. a declarat Putin.

În ceea ce privește o încheiere a mobilizării, aceasta ar putea veni în aproximativ două săptămâni. „Linia frontului este lungă de 1.100 km, este deci aproape imposibil să fie ținută exclusiv de trupe formate de militari sub contract”, a justificat țarul. Anunțul mobilizării a determinat zeci de mii de ruși să fugă din țară.

Vladimir Putin este pregătit să negocieze pacea

Putin s-a declarat de altfel deschis negocierilor cu Kievul. De asemenea, ei vrea ca discuțiile pentru pace să fie mediate de țări precum Turcia sau Emiratele Arabe Unite. În același timp, a criticat Ucraina pentru că a refuzat să stea de vorbă cu el. Liderul Moscovei a recunoscut pentru prima oară că partenerii Rusiei din fosta URSS sunt „preocupați”" de conflictul în Ucraina. Atunci când a fost chestionat dacă regretă războiul din Ucraina, Putin a susținut că „nu”, notează Agerpres.