Evenimentul Zilei > International > VLADIMIR PUTIN a sosit în Peninsula Crimeea, pentru discuții pe teme de securitate, în timp ce UCRAINA se teme de un atac „pe toate fronturile”
VLADIMIR PUTIN a sosit în Peninsula Crimeea, pentru discuții pe teme de securitate, în timp ce UCRAINA se teme de un atac „pe toate fronturile”

VLADIMIR PUTIN a sosit în Peninsula Crimeea, pentru discuții pe teme de securitate, în timp ce UCRAINA se teme de un atac „pe toate fronturile”

Vladimir Putin a sosit în peninsula Crimeea, conform agențiilor ruse de presă, citate de Bloomberg și Sky News.

Vizita este cea de-a cincea a președintelui rus în peninsula de la Marea Neagră, după anexarea acesteia în martie 2014, ghest ce a fost urmat de conflictul din estul Ucrainei, în care au murit deja cel puțin 9.500 de oameni.

Putin va prezida o reuniune a Consiliului de Securitate și va vizita un forum al tineretului.

Vizita sa vine la doar câteva zile după ce a acuzat Kievul că a încercat să facă o incursiune armată în Crimeea, acuzând că a pus la cale bombardarea unor ținte din peninsulă.

Liderul de la Kremlin a anulat următoarea rundă de negocieri internaționale, menită să transforme acordul fragil de încetare a focului din Ucraina într-un mecanism permanent.

Unii analiști spun că ultimele decizii ale lui Putin sunt acțiuni diplomatice, prin care președintele rus vrea să forțeze Vestul să renunțe la sancțiunile economice. Totuși, agenția de presă rusă RIA a relatat că forțele navale și terestre ruse desfășoară un exercițiu militar și logistic în Crimeea, în această perioadă.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, declara, ieri, că posibilitatea escaldării conflictului dintre forțele guvernamentale și separatiștii ruși „rămâne foarte ridicată”. separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova, controlează două autodeclarate republici în Donbas, unde luptele continuă.

Declarațiile lui Poroșenko au fost făcute după ce s-a anunțat că violențele din ultimele zile au fost cele mai grave din ultimul an.

Președintele ucrainean nu a exclus „o invazie rusească la scară largă a Ucrainei, pe toate fronturile” și acest lucru l-ar forța să introducă legea marțială și mobilizarea forțelor de rezervă.

Putin a sosit în portul Sevastopol din Crimeea, în prima vizită după cea din martie. El va discuta cu oficialii locali și va participa la o tabără de vară a tinerilor.

Această acțiune are loc cu mai puțin de o săptămână înainte de aniversarea independenței Ucrainei față de URSS și cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Rusia.