Evenimentul Zilei > International > Vladimir Putin a intrat în panică. Îşi imploră cetăţenii să-l asculte. Numărul morţilor, pe zi, bate orice record
Vladimir Putin a intrat în panică. Îşi imploră cetăţenii să-l asculte. Numărul morţilor, pe zi, bate orice record

Vladimir Putin a intrat în panică. Îşi imploră cetăţenii să-l asculte. Numărul morţilor, pe zi, bate orice record

Președintele rus Vladimir Putin a venit cu ideea introducerii zilelor nelucrătoare în Rusia în perioada 30 octombrie - 7 noiembrie cu păstrarea salariilor pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Totodată a cerut cetățenilor să se vaccineze cât mai repede deoarece rata mortalității a crescut îngrijorător de mult.

La o întâlnire cu membrii guvernului, președintele rus Vladimir Putin a susținut propunerea vicepremierului Tatyana Golikova de a introduce zile nelucrătoare în țară din 30 octombrie până pe 7 noiembrie. Zilele nelucrătoare au fost anunțate cu plată, iar după vaccinarea împotriva COVID-19 se propune acordarea a două zile libere. Zilele nelucrătoare pot fi prelungite, dacă este necesar, a spus el.

Numărul de noi cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 rămâne, de asemenea, la un nivel ridicat – 34.073 de cazuri au fost confirmate în 85 de regiuni din Rusia în ultima zi. Aceasta este ușor mai mare decât cu o zi înainte (33.740). De la începutul pandemiei, potrivit datelor oficiale, 8.094.825 de persoane au fost infectate cu coronavirus în Rusia. 7.065.712 pacienți au fost vindecați.

Până acum, 230,000 de ruși au murit de COVID, iar Marea Britanie se confirmă cu aceeași problemă: creșteri alarmante în ultimele zile deși rata de vaccinare este printre cele mai mari din lume, însă Boris Johnson refuză reinstituirea restricțiilor în rândul cetățenilor.

În Rusia, mortalitatea crește zilnic. Autoritățile sunt disperate

În 24 de ore, 1.028 de persoane infectate cu COVID-19 au murit în țară, iar cu o zi îninte au murit 1015 de oameni. Cu peste o mie de morți și 34.000 de infectări în fiecare zi, Kremlinul face apel la populaţie să se vaccineze deşi pare să fie prea târziu.  Mai puţin de o treime dintre cei 144 de milioane de ruşi sunt complet vaccinaţi, iar 50% spun răspicat că nu au de gând să se imunizeze cu vaccinul Sputnik V, singurul disponibil în țară.

Vladimir Putin: „Am discuții absolut bizare cu oameni apropiați. Inițial, când îi întrebam dacă s-au vaccinat, îmi răspundeau că așteaptă să mă vaccinez eu. După ce eu m-am vaccinat și îi întrebam ce mai asteaptă, au continuat să se eschiveze. E ciudat, vorbesc de oameni educați, cu titluri academice, nu înțeleg ce e în capul lor. Vă rog, dați dovadă de responsabilitate! N-ar trebui să ajungem în situația din anumite țări europene, unde, din păcate, oamenii așteaptă cu orele și chiar cu zilele să se elibereze un pat în spital. Primesc oxigen în ambulanțe”.

Vladimir Putin a ordonat extinderea volumului de testare pentru a „identifica în timp util persoanele infectate”

De asemenea, a cerut rușilor care au rude care s-au îmbolnăvit de COVID-19 să ia concediu medical. „Sarcina noastră principală acum este să protejăm viețile cetățenilor și, pe cât posibil, să minimizăm răspândirea infecției cu coronavirus”, a spus Putin.

Președintele a solicitat încă o dată cetățenilor să fie vaccinați împotriva coronavirusului și a numit de încredere toate vaccinurile rusești împotriva COVID-19. „Avem doar două modalități de a trece prin această perioadă: să te îmbolnăvești sau să te vaccinzi. Dar este mai bine să fii vaccinat, de ce să aștepți boala sau consecințele acesteia ”, a subliniat liderul de la Kremlin, potrivit kommersant.ru.