Prințul moștenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al-Nahnyane, care l-a invitat pe Papa Francisc în Emirate, a salutat venirea unui ”om al păcii și al dragostei”, sperând că ”generațiile viitoare vor prospera în pace și securitate”, notează AFP.

Contrar Arabiei Saudite vecine, care interzice practicarea altor religii în afara islamului, Emiratele Arabe Unite, unde marea majoritate a populației este formată din lucrători străini, urmărește o politică de protejare a valorilor de toleranță religioasă și diversitate culturală.

De altfel, Emiratele se mândresc cu un minister al Toleranței și au declarat anul 2019 ca ”an al toleranței. Milioane de expați trăiesc în această țară din Golf, între care importante comunități de indieni și filipinezi.

Există aproximativ un milion de catolici în Emirate, unde autoritățile sunt adeptele unui islam mai degrabă moderat și unde societatea este larg deschisă spre lumea exterioară.

Luni, la ora 12.00, este programată ceremonia de bun venit, care se desfășoară la intrarea principală a Palatului Prezidențial.

Urmează vizita oficială la prințul moștenitor în același Palat. La ora 17.00, Suveranul Pontif are o întâlnire privată cu membrii ”Muslim Council of Elders” în Marea Moschee a Șeicului Zayed.

La ora 18.10, pontiful participă și ține un discurs la întâlnirea inter-religioasă de la ”Founder’s Memorial”.

În fine, marți, 5 februarie, papa efectuează o vizită privată la catedrală, iar la 10.30 celebrează Sf. Liturghie la complexul sportiv Zayed Sports City, unde ține și predica celebrării euharistice.

La 12.40 este programată ceremonia de rămas bun pe aeroportul prezidențial din Abu Dhabi, iar la ora 13.00, plecarea cu avionul spre Roma. Sosirea pe aeroportul Roma – Ciampino este prevăzută la ora locală 17.00, informează Radio Vatican.

Iată textul videomesajului pregătit în 31 ianuarie de Sfântul Părinte:

Drag popor al Emiratelor Arabe Unite, ”Al Salamu Alaikum” – ”Pacea să fie cu voi!”

”Sunt bucuros că pot vizita peste câteva zile țara voastră, o țară care vrea să fie un model de coexistență, fraternitate umană și întâlnire între diverse civilizații și culturi, unde mulți găsesc un loc sigur în care să lucreze și să trăiască liber, în spirit de respect al diversităților.

Mă bucură faptul că întâlnesc un popor care trăiește prezentul cu privirea spre viitor. Pe bună dreptate, Șeicul Zayed, fondatorul Emiratelor Arabe Unite, de cinstită amintire, declara: «Adevărata bogăție nu constă doar în resursele materiale, dar adevărata bogăție constă în persoanele care construiesc viitorul națiunii lor… Adevărata bogăție sunt oamenii».

Îi mulțumesc sincer Alteței Sale Șeicului Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, care m-a invita să particip la întâlnirea inter-religioase pe tema ”Fraternitatea umană”. Sunt recunoscător, totodată, celorlalte autorități ale Emiratelor Arabe Unite pentru colaborarea foarte bună, ospitalitatea generoasă și primirea fraternă arătate cu noblețe pentru realizarea acestei vizite.

Îi mulțumesc prietenului și dragului frate Marele Imam de Al-Azhar, dr. Ahemd Al-Tayeb, și celor care au colaborat la pregătirea întâlnirii, pentru curajul și voința de a afirma că credința în Dumnezeu unește și nu desparte, apropie chiar și prin deosebire, îndepărtează de ostilitate și aversiune.

Sunt fericit de această ocazie dăruită de Domnul pentru a scrie, în țara voastră dragă, o pagină nouă în istoria relațiilor dintre religii, confirmând că suntem frați, deși suntem diferiți.

Cu bucurie mă pregătesc să-i întâlnesc și să-i salut pe ”eyal Zayid fi dar Zayid” – ”fiii lui Zayid în casa lui Zayid”, țară de prosperitate și pace, țară de soare și armonie, țară de coexistență și întâlnire!

Vă mulțumesc mult și ne vedem curând!

Rugați-vă pentru mine!”

 

 

Te-ar putea interesa și: