Evenimentul ZileiPoliticaRomânii mai au de așteptat aprobarea vizelor pentru SUA

Românii mai au de așteptat aprobarea vizelor pentru SUA

Românii mai au de așteptat aprobarea vizelor pentru SUA
Ambasadorul României în SUA asigură oamenii că administrația Biden-Harris va fi favorabilă țării noastre. Dar recunoaște că în problema obținerii vizelor,  situația nu se va schimba prea curând chiar dacă democrații lui Biden au câștigat locuri suplimentare în Congres.

Vize SUA. „Cunoaşteţi legislaţia din Congres. E vorba de rata de refuz, care trebuie să se manifeste într-un anumit procent. E un aspect permanent pe linia dialogului cu partea americană.

Au existat elemente bune de discuţie, chiar cu ocazia vizitei ministrului de externe Aurescu, desfăşurată la Washington, în septembrie, privind realizarea sau înfiinţarea pe această chestiune a unui grup  bilateral Departamentul de Stat-MAE, care să discute mai în profunzime anumite aspecte tehnice. Să prezinte o realitate indiscutabilă în ceea ce priveşte capacitatea României de a-şi securiza graniţele care există şi eu cunosc, inclusiv din istoria participării mele în diverse instituţii”.

Românii mai au de așteptat aprobarea vizelor pentru SUA

„Întotdeauna am spus că acest Parteneriat Strategic România-SUA va fi complet odată cu rezolvarea acestei chestiuni, am afirmat acest lucru şi îl afirm în dialogul cu partea americană. Eu sunt optimist că se vor realiza progrese cu actuala administraţie, mai ales având în vedere că este şi în interesul Americii să imprime o energie nouă contactelor dintre cetăţenii români şi cetăţenii americani în domeniul economic, în domeniul cultural, prin abrogarea vizelor şi includerea României în procesul Visa Waiver, pe care o merităm”, a explicat George Maior  într-un interviu pentru TVR.

Vize SUA. George Maior a fost impresionat de „mesajul vibrant” al lui Biden

Ambasadorul Maior, fost lider PSD deci cu filiație politică de stânga precum noua administrație SUA, nu și-a ascuns entuziasmul și optimismul privind alegerea lui Joe Biden drept președinte al Americii. A catalogat ca fiind „vibrant” mesajul noului șef de stat american: ,,Am fost invitat să particip la această ceremonie.

Într-adevăr, ea a fost diferită de alte evenimente similare datorită unor factori cunoscuţi: pandemia, bineînţeles, condiţiile de securitate, dar important, dincolo de ritualul transferului de putere marcat de o asemenea ceremonie, prin depunerea jurământului de către preşedinte şi vicepreşedinte, important în acest context este mesajul pe care America îl aude de la noii săi conducători, fapt care a marcat şi de data aceasta evenimentul ca atare, un mesaj vibrant, aş spune, de unitate, transmis de preşedintele Biden americanilor, într-un moment complex din punct de vedere al evoluţiilor interne şi externe, pe multiple planuri”, a comentat ambasadorul român.

Iohannis a fost invitat de două ori de Donald Trump în SUA

Pregătirea unei vizite a noului șef al SUA în România precum și a unor noi vizite ale președintelui Iohannis și a miniștrilor români în America sunt pe agenda ambasadorului Maior, potrivit declarație lui pentru TVR. „Au existat două vizite foarte bune ale preşedintelui Iohannis la Washington la nivel prezidenţial, dar prima sa vizită, să nu uităm, pe teritoriul american, după ce a câştigat alegerile şi a devenit preşedinte al României, a fost chiar la Casa Albă cu vicepreşedintele Biden de atunci, în 2015, a fost şi prima mea misiune semnificativă aici”.

„Și a mai existat încă o vizită la nivel de premier, la vicepreşedintele Biden. Întotdeauna avem o invitație deschisă pentru un preşedinte american de a vizita România și vă asigur că lucrăm la acest lucru încă de la începuturile acestei administrații. Deci, pe agenda discuțiilor va fi și necesitatea reluării unor contacte cu administrația democrată nouă, cât se poate de repede, de la cel mai înalt nivel, nivel de preşedinte, până la nivel de guvern, ministru de externe. Acest lucru va reprezenta principala noastră preocupare aici, la ambasadă, în viitorul apropiat”.

Președintele Klaus Iohannis a efectuat trei vizite oficiale în SUA. Prima în 2015 în timpul administrației democrate și încă două la invitația președintelui republican Donald Trump. Iar în ultimele trei luni ale mandatului  Trump, mai mulți miniștri importanți din Guvernul Orban, ministrul Apărării, de Externe și al Economiei au fost invitați la Washington.

Vize SUA. Relațiile economice și strategice între SUA și România

Relația România-SUA a fost foarte bună în timpul administrației republicane Trump-Pence, a apreciat George Maior. „Au fost patru ani de dezvoltare a parteneriatului, o comunicare foarte bună cu administraţia republicană şi progrese semnificative. Și pe linia cooperării în domeniul apărării şi al securităţii, dar şi în domeniul economic, cu noi direcţii de dezvoltare în acest domeniu”.

Maior a dat asigurări că proiectele economice și strategice dezvoltate de administrația Trump pentru România vor fi continuate și de democrați. ,,Nu-mi fac absolut nicio problemă relativ la continuitatea în ceea ce priveşte interesul românesc în relaţia economică. Sau în noile acorduri şi angajamente care s-au luat de către ambele părţi în aceşti ani, în special în ultimul an”.

 

 


Accesează: