Evenimentul Zilei > Economie > Viticultoriii italieni plâng după români! Nu fac față cu viile!
Viticultoriii italieni plâng după români! Nu fac față cu viile!

Viticultoriii italieni plâng după români! Nu fac față cu viile!

Viticultorii italieni sunt disperaţi din cauza carantinei impusă românilor și bulgarilor și spun că au  nevoie urgentă de peste 100.000 de lucrători sezonieri pentru recoltare, altfel producția de anul acesta va fi pusă în pericol.

Viticultorii din zona rurală a Italiei susţin că situaţia este critică din cauza carantinei de două săptămâni instituite pentru persoanele care vin din România şi Bulgaria, în perioada în care începe recoltarea, scrie site-ul gazetaromaneasca.ro.

Aceştia spun că tot efortul de până acum și producția din acest an este în pericol, pentru că, în fiecare an, recoltarea se face cu ajutorul a aproximativ 100.000 de sezonieri români și 10.000 care vin din Bulgaria.

Ettore Prandini, președintele Coldiretti – Confederația Națională a Fermierilor – i-a trimis o scrisoare ministrului sănătății, Roberto Speranza, prin care îi solicită stabilirea de noi soluții pentru limitarea riscului reprezentat de coronavirus în ceea ce îi privește pe români, fără de care sezonul de recoltare în podgorii, care începe în august în regiunile sudice și se termină în noiembrie în nord, este compromis, potrivit Italia a Tavola.

Prandini spune că fermierii sunt dispuși să suporte costurile testării pentru muncitorii care ar veni din România.

„Fără a aduce atingere nivelului actual de atenție pentru securitatea sănătății, cu care suntem de acord ca cetățeni și ca antreprenori, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita compromiterea efortului depus în acest an agricol. Companiile noastre și-au arătat imediat disponibilitatea de a-și asuma toate costurile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare, în mod evident, în cazul unui rezultat negativ”, spune Ettore Prandini în scrisoarea adresată ministrului Sănătății.

Agricultorii italieni au venit cu o soluție și cer ”carantina activă” pentru muncitorii străini după modelul german, însă carantina activă este folosită și în alte țări europene, iar acum, asociaţiile Confagricoltura și Copagri cer guvernului să adopte acest sistem pentru a garanta recolta din Italia. Alarma a fost dată după decizia ministrului sănătății, Roberto Speranza, de a închide granițele cu Bulgaria și România, scrie La Stampa.

Potrivit Coldiretti, ”peste o sută de mii de lucrători sezonieri agricoli sosesc în fiecare an din România în Italia, număr la care se adaugă peste zece mii de cetățeni bulgari. Mulți din acești lucrători se află deja în Italia, însă suntem îngrijoraţi de faptul că impunerea carantinei va limita sosirile pentru sezonul culesului de vie care, în Italia începe în mod tradițional în luna august și continuă în septembrie și octombrie”.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: