Firea emotivă a premierului i-a adus primul loc pe podium

Anul 2018 a adus o premieră absolută în politica românească. Viorica Dăncilă a devenit prima femeie din istoria României care ocupă funcția de prim-ministru. Anterior a deținut două mandate succesive de deputat în Parlamentul European, din partea PSD.

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a accepta propunerea făcută de PSD în 16 ianuarie a fost criticată de susținătorii acestuia și de partidele de Opoziție.

Viorca Dăncilă ocupă primul loc în Topul realizat de Evenimetului zilei la categoria „Cel mai slab politician al anului 2018”, în urma voturilor a peste 18 000 de cititori. 28,06% dintre cei care au votat consideră că premierul a avut o prestație politică slabă.

Principalele motive care i-au adus acest titlu sunt gafele pe care le-a făcut, dar și impresia că ar fi o marionetă a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

În februarie 2018, Viorica Dăncilă a provocat un scandal după ce i-a etichetat drept „autiști” pe europarlamentarii români care au informat UE cu privire la modificările aduse legilor Justiției. Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, dar premierul a prezentat scuze publice și decizia a fost în favoarea ei.

În aprilie, Viorica Dăncilă a anun țat adoptarea unui Memorandum pentru mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Asta i-a adus o plângere penală din partea lui Ludovic Orban, care a spus că a acționat ca persoană fizică, nu ca lider al liberalilor. Dosarul a fost clasat. Procurorii au constatat că fapta nu există.

La aproape fiecare intervenție publică, Viorica Dăncilă a fost criticată pentru greșeli de exprimare sau pentru gafele de protocol diplomatic. Recent, ea a spus că face aceste gafe din cauza firii emotive.

În 10 august, guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost ținta unor proteste de stradă, care au escaladat în violențe.

 

Liviu Dragnea este detestat pentru problemele cu Justiția

În ciuda faptului că toate încercările de răsturnare a lui Liviu Dragnea, făcute și de Opoziție și din interiorul partidului, au eșuat, liderul PSD ocupă, în clasamentul votat de cititorii EVZ, locul doi la categoria „Cel mai slab politician”. Președintele PSD o secondează pe Viorica Dăncilă și este considerat cel mai detestat politician din acest an. Efectul se face însă simțit prin cele 26% care l-au adus pe locul al doilea de pe podium.

În interiorul partidului, s-a conturat imaginea unui Liviu Dragnea care acționează discreționar și dictatorial. Puciștii din partid nu au reușit să-l clatine din poziția de lider. Încercările Opoziției de a-l îndepărta de la conducerea Camerei Deputaților au fost ridiculizate de președintele PSD.

Liviu Dragnea a declarat, în vară, că a fost victima unei tentative de asasinat și, după descrierea modului în care au acționat asasinii, a creat rumoare. Chiar președintele Klaus Iohannis declara că Dragnea are probleme de altă natură.

Reacția lui Liviu Dragnea după mitingul din 10 august, de a apăra Jandarmeria, i-a atras un nou val de ură.

Eșecul referendumului pentru redefinirea căsătoriei a fost contabilizat tot în contul liderului PSD. Faptul că și-a dărâmat două guverne (Grindeanu și Tudose) au fost alte două bile negre pentru președintele PSD.

Însă, cel mai mult, publicul este iritat de faptul că, deși este condamnat, Liviu Dragnea ocupă în continuare a treia funcție în stat.

 

Vacanțele lungi și dese ale lui Iohannis, cheia medaliei de bronz

Klaus Iohannis este câștigătorul bronzului în Topul EVZ la categoria politicienilor slabi, cu un procentaj de 21,77%. Președintele i-a dezămagit și în acest an, în primul rând, chiar pe votanții lui. Vacanțele lungi și dese, lipsa unor reacții ferme, chiar extreme, față de PSD.

Chiar dacă din punct de vedere constituțional a procedat corect, demiterea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA a reprezentat o uriașă gafă în ochii votanților președintelui. Obișnuiți cu un Traian Băsescu mai agresiv în forțarea legii fundamentale, electoratul lui Iohannis șiar fi dorit o mai mare opoziție în acest sens. La toate aceste probleme cu care s-a confruntat preșe dintele se adaugă deja cunoscutele nemulțumiri ale criticilor acestuia privind slaba implicare în momente cruciale și discursul politic agresiv și dezbinator.

Faptul că soția sa, Carmen, sfidează procurorii și nu se prezintă la audieri, se decontează tot la președintele Iohannis.

Deși nu este un subiect prea dezbătut, acceptarea de către președinte a Pactului pentru migrație i-a atras un val de critici.

 

Te-ar putea interesa și: