Evenimentul Zilei > Social > Violeta Alexandru a identificat o instituție inutilă: AJOFM. Românii o ocolesc
Violeta Alexandru a identificat o instituție inutilă: AJOFM. Românii o ocolesc

Violeta Alexandru a identificat o instituție inutilă: AJOFM. Românii o ocolesc

Violeta Alexandru  a declarat că statul nu știe cu exactitate câți șomeri există în România la momentul actual, pentru că oamenii ocolesc agențiile de ocupare a forței de muncă (AJOFM).

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că statul nu este conectat la piața muncii și că agențiile de ocupare a forței de muncă nu știu pentru ce job-uri să pregătească oameni.

Întrebată dacă statul știe câți șomeri are, Violeta Alexandru a răspuns: ”Păi, nu știe pentru că românii nu vin să notifice la AJOFM. Ei ocolesc AJOFM, nu se înregistrează și preferă să-și găsească de muncă pe cont propriu”, a recunoscut ministrul Muncii, potrivit antena 3.

Violeta Alexandru a subliniat însă că aproximativ 200.000 de români primesc în continuare șomaj tehnic, fiind vorba în principal de lucrători din industria restaurantelor și din zona sportivă.

”Ca să nu ajungem la măsuri de restricții trebuie sa fim responsabili! Dacă va trebui să mai închidem activități vom recupera banii de șomaj tehnic din fonduri europene!”, a declarat Violeta Alexandru.

Peste un milion de români s-au întors în țară, din străinătate, în timpul pandemiei, mulți dintre ei prvenind din industria Horeca și construcții, grav afectate de criza sanitară.

”Avem locuri de muncă de oferit dar nu avem oameni care să vină la treabă. Încerc câteva explicaţii, eu ştiind că la ANOFM sunt înregistraţi şomeri indemnizaţi/neindemnizaţi, oameni în căutarea unui loc de muncă. În România, se califică oameni pentru diverse meserii după cum crede statul că trebuie. Nu este normal. Banii de formare trebuie să ajungă la firme şi ele să îi gestioneze. Acestea ştiu cel mai bine ce tip de pregătire le este necesară viitorilor angajaţi, când şi cum trebuie făcută. Ele vor urmări ca formarea să se facă bine pentru că au interesul să aibă forţă de muncă competitivă”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ministrul a mai precizat că Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă nu se implică activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, arătând că acestea nu par să fie conectate la schimbările de pe piaţa muncii.

”După toate semnalele pe care le-am dat despre nevoia de schimbare radicală a abordării, nu văd o mobilizare din partea AJOFM-urilor pentru a se implica activ în facilitarea angajării persoanelor înregistrate, pentru a prelua imediat informaţii de la angajatorii care au locuri de muncă şi pentru a căuta cu determinare să le găsească persoane interesate şi apte să muncească. Se comportă exact ca cineva care nu va putea răspunde niciodată unui mediu concurenţial. Fac strictul necesar la acest capitol. Nu văd că AJOFM-urile sunt conectate la schimbările din piaţa muncii”, a arătat Violeta Alexandru.

AJOFM vrea să se transforme în agenţie de plăţi

„Cu tot cu gestionarea (bună, altminteri) a măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatori din această perioadă, ANOFM parcă vrea să se transforme în agenţie de plăţi. Nu cred că la acest lucru trebuie să se rezume. Oamenii trebuie să aibă reală încredere că, dacă bat la uşa AJOFM, aici sigur există şanse reale să îşi găsească un loc de muncă. O să cer să vorbim mai mult despre ce locuri de muncă şi-au găsit oamenii prin AJOFM. România are nevoie să se muncească. Cele două părţi – angajaţi şi angajatori – chiar sunt parteneri; sunt aici pentru ca acest lucru nu numai să se audă, dar să se şi întâmple”, a mai precizat ministrul Muncii.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.