Evenimentul Zilei > Social > Vin Geminidele, o magnifică ploaie de stele
Vin Geminidele, o magnifică ploaie de stele

Vin Geminidele, o magnifică ploaie de stele

În noaptea de 13 spre 14 decembrie, dacă cerul va fi degajat de nori, aveți șansa de a admira Geminidele, una dintre cele mai frumoase ploi de stele căzătoare de peste an.

Decembrie este luna Geminidelor, o superbă ploaie de stele care poate fi observată în perioada dintre 7 și 17 decembrie, maximum de activitate înregistrându-se în noaptea de 13 spre 14.

Potrivit publicației Science et Avenir, vârful de activitate va avea loc în a doua parte a nopții, între ora 1.00 și ora 2.00, când, cu puțină șansă, se vor putea observa aproape o sută de stele căzătoare într-o singură oră.

În plus, Geminidele au și calitatea de a avea și o luminozitat excepțională.

Astrul misterios

Spre deosebire de alte roiuri de stele căzătoare cunoscute, cum ar fi Leonidele sau mai celebrele Perseide, Geminidele nu provin de la o cometă ci de la un obiect cosmic ciudat, calificat ca asteroid sau cometă stinsă, 3200 Phaethon.

A primit numele fiului lui Helios, zeul grec al Soarelui, ca urmare a traiectoriei sale uimitoare, care îl aduce foarte aproape de steaua noastră.

Oamenii de știință cred că el provine dintr-un corp ceresc mai mare care s-a dezmembrat într-o coliziune cu un alt asteroid.

Astronomii bănuiesc că asteroidul Apollo 2005 UD ar putea fi o a doua bucată a acestui corp originar.

Praful de lumină

3200 Phaeton este alcătuit în principal din rocă și nu din gheață, cum sunt cometele, și este învăluit de un nor de particule de praf care, atunci când intră în contact cu atmosfera terestră se consumă cu mai multă strălucire și pe o perioadă mai lungă decât particulele de praf ale cometelor.

Toate aceste caracteristici fac din Geminide un spectacol unic de care merită să ne bucurăm… Dacă cerul nu va fi acoperit de nori.

Pentru astfel de cazuri, ochiul liber permite un unghi mai larg de observare, însă astronomii amatori se pot dota și cu un binoclu sau cu o lunetă.

Pe 14 decembrie mai este așteptat un fenomen astronomic: o eclipsă totală de soare, dar care este vizibilă doar din America de Sud.