Evenimentul Zilei > Economie > Vin banii de la Comisia Europeană. Cîțu a semnat acordul de finanţare pentru PNRR. Exclusiv
Vin banii de la Comisia Europeană. Cîțu a semnat acordul de finanţare pentru PNRR. Exclusiv

Vin banii de la Comisia Europeană. Cîțu a semnat acordul de finanţare pentru PNRR. Exclusiv

Florin Cîțu a semnat astăzi, în calitate de ministru interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, acordul de finanţare dintre România şi Comisia Europeană pentru PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Astfel, în România va ajunge prima tranşă de bani de la Bruxelles în cadrul PNRR în maxim două luni de zile. Este vorba despre 1,8 miliarde de euro. Este ultimul act semnat de Florin Cîţu în calitatea sa de ministru interimar la acest portofoliu.

Premierul învestit Nicolae Ciucă a declarat joi, după ce Guvernul pe care l-a propus a fost validat de Parlament, că miniştrii de resort se vor plia pe agenda şi pe respectarea termenelor pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), menţionând că în caz contrar nu vor putea fi accesaţi banii prevăzuţi în acest plan.

„A fost o discuţie şi o asumare vizavi de calendarul PNRR, toate aceste elemente de limitare în timp vor constitui priorităţile fiecărui ministru în parte. La PNRR există anexe în care sunt stipulate foarte bine termenele care trebuie respectate şi ca atare ne vom plia agenda pe tot ceea ce înseamnă respectarea acelor termene. Este foarte clar că dacă nu se respectă termenele respective, nu vor fi accesaţi banii. Practic, problema noastră în momentul de faţă este cea a absorbţiei banilor, nu vorbim doar de PNRR, ci vorbim şi despre celelalte fonduri de la UE, care de asemenea trebuie să constituie o prioritate pentru Guvernul României”, a precizat Ciucă.

Referitor la continuitatea la Ministerul Fondurilor Europene, după un an şi jumătate, când conducerea ministerului se va schimba, conform acordului coaliţiei, Ciucă a subliniat că aceasta va fi asigurată din interiorul ministerului, de către aparatul tehnic.

„Este o decizie politică şi modul în care se asigură continuitatea nu ţine doar de cel care conduce acel minister. Practic, în interiorul ministerului există aparatul tehnic care pune în aplicare tot ceea ce înseamnă decizii şi planuri şi toate elementele care ţin efectiv de activitatea tehnică la nivel ministerial”, a încheiat Ciucă.