Evenimentul Zilei > International > Viktor Orban, vaccinat cu produsul chinezilor de la Sinopharm
Viktor Orban, vaccinat cu produsul chinezilor de la Sinopharm

Viktor Orban, vaccinat cu produsul chinezilor de la Sinopharm

Viktor Orban, vaccinat cu produsul chinezilor de la Sinopharm. Decizie surprinzătoare a premierului Ungariei, aflat în conflict cu UE.

Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a vaccinat duminică cu serul produs de Sinopharm, companie de stat din China.

Anunțul privitor la vaccinarea premierului a fost făcut duminică pe pagina de Facebook a demnitarului.

De marți, ​Ungaria va începe vaccinarea cu serul companiei Sinopharm din China. Țara vecină este astfel prima din Uniunea Europeană care folosește serul chinezesc.

Viktor Orban, vaccinat cu produsul chinezilor de la Sinopharm

„Sunt vaccinat”, a scris Viktor Orban, fără să adauge alte comentarii, dar cu mai multe fotografii. Premierul ungar apare în tricou, cu mâneca suflecată, în timp ce i se inoculează doza.

Orban a cititcat mereu „ritmul lent” al campaniei de vaccinare UE. El a fost și primul dintre cei 27 de premieri din blocul comunitar care a aprobat utilizarea vaccinurilor rusești și chinezești, chiar dacă acestea nu sunt aprobate de UE.

Primele 550.000 de doze au sosit din China la jumătatea lunii februarie (dintr-o comandă totală de 5 milioane). Suficient pentru a vaccina un sfert din populația de 9,8 milioane a Ungariei.

Ungaria a anunţat încă din ianuarie că a ajuns la un acord cu Sinopharm pentru cumpărarea a cinci milioane de doze de vaccin, potrivit sursei citate.

Războiul cu UE

De cealaltă parte, decizia luată la Budapesta nu este agreată de autoritățile medicale europene și de către instituțiile comunitare. Ungaria riscă să fie privită și mai mult cu reținere în plan politic, economic și medical de către statele vest-europene, membre ale Uniunii Europene.

„Motivul pentru care nu ne putem mişca mai repede cu vaccinarea populaţiei nu este acela că sistemul de sănătate ungar este incapabil să vaccineze în masă oamenii, ci penuria de vaccinuri”, a spus premierul ungar.

Totodată, el a remarcat că Ungaria a vaccinat 105.728 de oameni, în timp ce Marea Britanie are aproape 4% din populaţie vaccinată.

„Rata de vaccinare în UE este sub 1% din cauza faptului că aici nu există suficiente vaccinuri. Acum, în vremuri tulburi, sarcina este să obţinem un vaccin, în loc să arătăm cu degetul spre Bruxelles”, a completat Orban.

Viktor Orbán despre coronavirus: „Suntem exact acolo unde am fost primăvara tecută”

France 24: Ungaria rupe rândurile europenilor şi recurge la vaccinul rusesc Sputnik V

China își face universitate la Budapesta. Beijingul se așează comod în Europa