Evenimentul Zilei > International > Covid-19: Ungaria devine prima țară a Uniunii care utilizează vaccinul chinezesc
Covid-19: Ungaria devine prima țară a Uniunii care utilizează  vaccinul chinezesc

Covid-19: Ungaria devine prima țară a Uniunii care utilizează vaccinul chinezesc

Autoritățile sanitare maghiare au început miercuri să vaccineze populația cu produsul chinez Sinopharm. Acest ser nu a fost încă validat de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Ungaria a început miercuri să folosească vaccinul laboratorului chinez Sinopharm împotriva Covid-19, devenind prima țară a Uniunii Europene care recurge la acesta, după ce s-a remarcat deja aprobând, din 12 februarie, vaccinul rus Sputnik V.

„Astăzi începem vaccinarea cu loturile chineze”, a declarat premierul suveranist Viktor Orban într-un scurt mesaj postat pe Facebook.

Primele 550.000 de doze au sosit din China la jumătatea lunii februarie (dintr-o comandă totală de 5 milioane). Suficient pentru a vaccina un sfert din populația de 9,8 milioane a Ungariei.

Ungaria nu este pregătită de relaxare

Dar, deși campania de vaccinare avansează, nu se află încă într-un stadiu suficient pentru a relaxa restricțiile, a avertizat șeful guvernului maghiar, deoarece „un al treilea val amenință Ungaria”.

De la început, Ungaria a mers singură pe frontul vaccinului, aprobând în luna ianuarie, la câteva zile distanță, produsul rusesc – din care au fost comandate două milioane de doze – și vaccinul chinezesc. Primul-ministru, atunci când a fost întrebat de ce a ales acest vaccin, a argumentat că, din moment ce chinezii „au avut cea mai lungă experiență cu acest virus, sunt probabil cei mai bine informați”. De asemenea, speră să poată primi o parte din dozele din acest produs încă de săptămâna viitoare, transmite AFP.

Viktor Orban a criticat în repetate rânduri ceea ce el consideră „lentoarea” proceselor de validare ale organismelor europene. Până în prezent, nici vaccinul rus, nici cel chinez nu au primit aprobarea UE.

În Europa, în afară de Ungaria, doar Serbia a mai recurs la vaccinul chinezesc.