Evenimentul Zilei > International > Ungaria începe miercuri vaccinarea cu dozele companiei chineze Sinopharm !
Ungaria începe miercuri vaccinarea cu dozele companiei chineze Sinopharm !

Ungaria începe miercuri vaccinarea cu dozele companiei chineze Sinopharm !

Ungaria va începe de miercuri, 24.02.2021, vaccinarea împotriva COVID-19 cu doze achiziționate de la compania chineză Sinopharm. Decizia guvernului maghiar este controversată și criticată de către Uniunea Europeană.

Ungaria începe miercuri vaccinarea cu dozele companiei chineze Sinopharm

Ungaria va începe miercuri vaccinarea împotriva COVID-19 şi cu dozele achiziţionate de la compania chineză Sinopharm, devenind primul stat membru al Uniunii Europene care va folosi acest ser, informează Agerpres. Spre deosebire de celelalte state europene, Ungaria folosește, pentru imunizarea populației împotriva COVID-19, vaccinurile europene, dar și cel rusesc și urmează și cel chinezesc. Ungaria este nemulțumită de succesul și intensitatea autorităților europene privind campania de vaccinare la nivel comunitar.

Anunţul recentei decizii a fost făcut marţi de Guvernul de la Budapesta pe pagina sa de Facebook cu informaţii privind pandemia de COVID-19.

Guvernul maghiar a criticat lentoarea UE în privința campaniei de vaccinare

Executivul conservator al premierului Viktor Orban a criticat lentoarea cu care UE le-a distribuit vaccinuri anticoronavirus ţărilor membre. guvernul maghiar este primul din blocul comunitar care a cumpărat şi autorizat vaccinuri din Rusia şi China. Vaccinurile Sputnik V și Sinopharm nu au fost aprobate încă de Bruxelles.

Ungaria a anunţat încă din ianuarie că a ajuns la un acord cu Sinopharm pentru cumpărarea a cinci milioane de doze de vaccin, potrivit sursei citate.

De cealaltă parte, decizia luată la Budapesta nu este agreată de autoritățile medicale europene și de către instituțiile comunitare. Ungaria riscă să fie privită și mai mult cu reținere în plan politic, economic și medical de către statele vest-europene, membre ale Uniunii europene.

Deciziile guvernului maghiar nu sunt apreciate la Bruxelles

Inconsecvența guvernului de la Budapesta a creat, în ultimii ani, mai multe discuții și aprecieri negative din partea celor mai înalte figuri politice și diplomatice europene. De fiecare dată însă, Viktor Orban a reușit să revină și să se mențină credibil totuși. În același timp, este deosebit de interesant cum va evolua situația coronavirus în Ungaria în urma acestei experiențe unice la nivel european. Cel mai probabil vom afla primele răspunsuri abia în toamna acestui an.