Uniunea Europeană are tot interesul să formeze parteneriate strategice cu vecinii săi estici, cum este Republica Moldova, şi să fie deschisă faţă de aderarea acestora la blocul comunitar şi continuarea cooperării cu ei, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după convorbirile purtate la Chişinău cu omologul său moldovean Ion Chicu, transmite MTI citată de Agerpres.

Orban a calificat relaţiile ungaro-moldovene drept „bune şi dinamice” şi a subliniat angajamentul Ungariei de a susţine integrarea europeană a Republicii Moldova.

Deşi „nu e uşor” ca un stat membru să-şi impună interesele naţionale în cadrul blocului comunitar, „tot este mai bine să fii înăuntru decât în afara lui, în pofida tuturor dificultăţilor”, a menţionat Orban.

El a asigurat că înţelege situaţia şi politicile Republicii Moldova, remarcând că „şi ungurii consideră că nicio ţară nu-şi poate schimba locul” şi că fiecare ţară trebuie să urmeze politicile pe care le dictează raţiunea ţinând cont de poziţia sa geografică.
Cei doi lideri au semnat un acord bilateral de parteneriat strategic care, potrivit premierului ungar, cuprinde şi un aspect diplomatic, Ungaria angajându-se să pună la dispoziţia Moldovei experienţa sa în materie de integrare europeană.

Acordul urmăreşte de asemenea întărirea cooperării economice bilaterale şi Ungaria a deschis în acest scop o linie de credit de 100 milioane de dolari, a precizat Orban.

Ungaria intenţionează să dezvolte cooperarea pe care o au cele două ţări în momentul de faţă în sectoarele bancar şi farmaceutic şi în domeniile agriculturii şi educaţiei, iar cele două ţări lucrează de asemenea la înfiinţarea unei instituţii comune de învăţământ superior care să acorde diplome recunoscute reciproc, a mai spus premierul ungar.

Premierul moldovean a mulţumit Ungariei pentru sprijinul acordat modernizării ţării sale şi pentru proiectele desfăşurate de Ungaria în Republica Moldova, adăugând că, în pofida „numeroaselor poveşti de succes”, cooperarea bilaterală are încă un mare potenţial neexploatat.

Viktor Orban mai avea programate pentru joi un discurs la un forum de afaceri ungaro-moldovean şi convorbiri cu preşedintele Igor Dodon şi cu preşedinta parlamentului Zinaida Greceanîi.