Această măsură le va permite edililor aflați în funcție să fie realeși mult mai ușor, iar partidul care va câștiga este PSD.

La alegerile din 2012, social-de mocrații au obținut 1.192 de primari, iar după aplicarea ordonanței privind migrația au racolat încă 436 – potrivit datelor Expert Forum (EFOR). PNL are în prezent puțin peste 1.000 de primari, inclusiv cei aleși inițial sub sigla PDL. Varianta alegerii într-un tur a fost susținută și de baronii PNL, aceștia având o confruntare, la mijlocul lunii ianuarie, cu conducerea centrală a partidului.

Edilii liberali împotriva PNL

„În partid am susținut alegerea primarilor dintr-un singur tur. Am acceptat decizia partidului de a discuta în comisii parlamentare alegerea primarilor din două tururi (…) Decizia partidului se aplică doar în comisia din Parlament. Nimeni nu îți poate impune schimbarea gândurilor, ești minoritar în interiorul partidului și respecți decizia în interiorul PNL”, a spus Gheorghe Falcă, primarul PNL al Aradului.

Mai multe ONG-uri, printre care EFOR și APADOR-CH, au protestat față de alegerea într-un singur tur.

„Solicităm liderilor partidelor parlamentare și reprezentanților acestora în Comisia de specialitate (…) luarea în considerare a punctelor de vedere ale societății civile, care, în nenumărate rânduri, au solicitat revenirea la alegerea primarilor și președinții consiliilor județene în două tururi și, respectiv, scăderea semnificativă a pragului electoral, atât pentru alegerile locale cât și parlamentare”, se arată într- un document al coaliției de ONG-uri „Politică fără bariere”.