"România este afectată, asemenea întregii Europe, dar cred că trebuie să ne demonstrăm angajamentul şi să ne asumăm responsabilitatea de a arăta că nimeni nu poate schimba legea internaţională, nimeni nu poate abuza de altă naţiune europeană. Aşadar, este un preţ care merită plătit de către comunitatea europeană", a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Noile sancţiuni, impuse Moscovei cu scopul de a limita finanţarea economiei ruse au intrat în vigoare vineri dimineaţa, odată cu publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), relatează AFP, potriivt Mediafax.

Vizate de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană sunt companiile petroliere (Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a gazprom – Gazprom Neft), trei companii din sectorul Apărării (OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod), nouă întreprinderi care produc bunuri cu dublă întrebuinţare. De asemenea, 24 de ruşi şi ucraineni sunt vizaţi de blocarea averilor şi interdicţia de a călători în UE, printre aceştia fiind şi Serghei Şoigu, prezentat ca un apropiat al lui Vladimir Putin, vicepreşedintele rus Iuri Vorobiov şi o serie de vicepreşedinţi ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), şi anume Vladimir Vasiliev, Ivan Melnikov şi Igor Lebedev.