Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor. „E o bombă politică și socială”

Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor. „E o bombă politică și socială”

Victor Ponta a făcut câteva comentarii cu privire la dosarul vaccinurilor. Fostul premier a declarat că nu i-a obligat nimeni să ia atâtea, dar au zis să se pună bine cu Ursula von der Leyen şi cu producătorii.

Victor Ponta a făcut câteva comentarii cu privire la dosarul vaccinurilor. Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României. Dintre cele circa 80 de milioane comandate, a declarat Alexandru Rafila.

Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor anchetat de DNA

Victor Ponta, a vorbit, sâmbătă seara, despre dosarul vaccinurilor de un miliard de euro. Iar DNA îi anchetează pe fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, USR.

Ne puteți urmări și pe Google News

„E o bombă politică și socială. Eu cred că a existat pandemie. În spatele pandemiei s-au făcut multe abuzuri. A fost momentul în care România n-a mai ținut cont de nimic, a aruncat cu bani. Bulgărele de zăpadă s-a dus la vale, de la 50 de miliarde la 150 de miliarde.

Eu cred că nu i-a obligat nimeni să ia atâtea vaccinuri, dar au zis să se pună bine cu Ursula, cu producătorii. Bravă lui Nazare că a făcut treaba asta. Întâmplător, pe domnul Cîțu nu-l simpatizez deloc. Domnul Voiculescu a venit din Austria să distrugă somitățile medicinei românești, le-a făcut dosare. Dacă în locul lor erau Ciolacu și Rafila, ce ziceau? Erau la protest în piață”, a spus Victor Ponta.

Alexandru Rafila a declarat că România anunțase că avem vaccinuri suficiente

Alexandru Rafila declarat că România, alături de alte țări, a înștiințat printr-o scrisoare Comisia Europeană că avem suficiente vaccinuri în stoc și renunțăm la surplusul de 45 de milioane de doze.

„Dintre cele 35 de milioane, circa 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate, iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în formula actuală, ştiţi bine că vaccinul se actualizează periodic.

Achiziția vaccinurilor anti-Covid. Detalii noi din dosarul procurorilor DNA

Victor Ponta, despre vaccinuri. Sursa foto. Arhiva EVZ.

Este vorba despre o cantitate de vaccin pentru care se plătiseră în avans banii încă din anul 2021 şi în felul ăsta se stinge contractul cu unul dintre producători. Peste 20 de milioane de doze s-au folosit, cu precizarea că, fiind vorba, cel puţin în trecut, de flacoane multidoză, o parte dintre doze erau administrate şi o parte nu se puteau administra, pentru că durata de păstrare după deschidere a flaconului era limitată”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă.

Victor Ponta face referire la dosarul întocmit de DNA

Procurorii DNA arată că, în aprilie 2021, deși erau contractate 52.034.164 de doze, Vlad Voiculescu ar fi întocmit un memorandum pentru o nouă comandă de vaccin Pfizer. Este vorba despre alte 4.260.269 de doze, în valoare de peste 66 de milioane de euro. Memorandumul, spune DNA urmărea să dea „aparența de legalitate” pentru achiziția vaccinurilor din această nouă tranșă.

Procurorii DNA mai spun că succesoarea lui Vlad Voiculescu, ministra Ioana Mihăilă, ar fi acceptat un alt acord de achiziție pentru 39.099.623 de doze de la Pfizer BioNTech.

Ulterior, Ioana Mihăilă, „în complicitate” cu premierul Florin Cîțu „pentru a crea apariția de legalitate a achiziției”, a aprobat un al doilea memorandum. Decizia a fost luată în ședința de guvern din 31 mai 2021. Documentul a permis achiziția vaccinurilor anti-Covid peste cele deja contractate. Procurorii cred că și Ioana Mihăilă ar fi comis o faptă de abuz în serviciu.