Editura Evenimentul si Capital

Abuzuri de competenţa DNA şi DIICOT în cazul ridicărilor auto. Ciorbea atacă problema, dar ratează aspectele grave

Mălin Bot
Autor: | | 29 Comentarii | 3571 Vizualizari

Victor Ciorbea a decis, în sfârșit, să se facă util societății. Avocatul Poporului s-a adresat Justiției pentru a bloca ridicările auto dubioase, cu argumentul că unele consilii locale au legiferat ilegal într-o zonă unde numai Guvernul are drept de decizie.

Ilegalitatea sesizată de Victor Ciorbea este însă o mică problemă pe lângă situațiile foarte dubioase în care se află unele firme care ridică mașini. Unele dintre aceste situații, cum e cea a firmei Ilcor Auto Eco SRL din București, sunt pur și simplu inexplicabile, sugerând posibile fapte grave de competența DIICOT sau DNA.

Modul ilegal în care primăriile s-au apucat să aplice măsura ridicării autoturismelor a generat în ultimii ani sute de procese, câștigate în instanță de cei mai mulți șoferi. Din acest motiv aproape toate primăriile au renunțat la sistemele abuzive, aplicând alte tipuri de măsuri proporționale cu gravitatea faptei sancționate.


Pe această temă. Instanţă: RIDICAREA maşinilor este ILEGALĂ ÎN SECTORUL 6Câteva consilii locale insistă însă cu sistemul abuziv, chiar și în condiții extrem de dubioase din punct de vedere financiar. Pentru aceste consilii locale, Avocatul Poporului s-a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, sesizând faptul că hotărârile de consiliu local reglementează în zona rutieră, unde nu pot reglementa primăriile.

Pentru a pricepe logica argumentului juridic, e suficient să ne imaginăm că de mâine Consiliul Local Urlați ar decide că pe raza acestei localități șoferii opresc la culoarea verdea semaforului și trec pe culoarea roșie. E evident că așa ceva nu e posibil. S-a întâmplat însă în privința reglementării sancționării staționării ilegale și de aici problema sesizată de Avocatul Poporului.

Aspectul competenței legale este însă o cichiță, pe lângă problemele constituționale infinit mai grave sesizate de cei care au dat în judecată primăriile și au câștigat. La aceste probleme se adaugă posibile evaziuni fiscale uriașe sau acte de corupție.


Masina parcata ilegal pe Bulevardul Maniu, din București, aparține firmei Ilcor si e folosita la ridicarea masinilor... Posted by Malin Bot on 14 Aprilie 2015


Ridicarea mașinii este o măsură de confiscare temporară a proprietății unei persoane. O măsură foarte gravă, excepțională, care încalcă dreptul la proprietate.

Principala problemă provocată de consiliile locale este că au emis hotărâri care impun luarea acestei măsuri excepționale pentru orice parcare neregulamentară. Dacă roțile mașinii nu sunt aliniate cu bordura, se poate ridica mașina, de exemplu. Este ca și cum, de mâine, oamenii ar ajunge arestați preventiv pentru că nu au bilet de tramvai. Încălcarea dreptului de proprietate, prin confiscarea temporară, se face numai pentru a restabili un drept la fel de important. Dacă mașina blochează circulația pe un drum public, de exemplu, este o măsură justificată pentru că încalcă dreptul de liberă circulație al altor persoane.

Dacă mașina ocupă locul de parcare proprietate personală al altei persoane, măsura se justifică pentru că restabilește dreptul de proprietate al acelei persoane. În situația în care, de exemplu, mașina e parcată mai aproape de 5 metri de colțul intersecției, dacă nu blochează circulația, ridicarea este abuzivă.

ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI