Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Victimele colaterale ale procurorilor DNA
Victimele colaterale ale procurorilor DNA

Victimele colaterale ale procurorilor DNA

Bila de fildeș se rostogolește pe postavul verde-crud, îndreptând-se vertiginos spre grămada colorată. Buufff! Lovitura bubuie deasupra mesei, iar grămada se sparge. Bilele colorate fug spre mante. Două, îngemănate, cad în gaura din colțul stâng al mesei. Una e cea lovită de tacul ”barosanului” și una roșie, din grupul bilelor vizate. Acestea din urmă stau răsfirate pe câmpul de luptă, rănite parcă în profunzimea rotunjimii lor.

Mă uit cu atenție la tânărul care dăduse lovitura. Pantaloni, tricou, pantofi sport, toate de firmă. La gât, celebrul lănțișor de aur aluneca pe tatuajul de pe ceafă. La mână, atârnând într-o curea lejeră de metal, care să permită jocul șmecheresc ”ca pe mătănii”, un ceas scump. Mult, mult mai scump decât telefonul. Îl urmăresc cu privirea și văd cum aruncă tacul pe masă și se întoarce spre o canapea unde-l așteaptă o tânără siliconată, toată numai un zâmbet botoxat. Buzele întoarse, evidențiate de un ruj roșu-intens, se lipesc de gâtul băiatului, fix pe tatuaj, iar o mână încărcată de inele și brățări de aur îi apasă posteriorul  împingând trupul aplecat spre bustul fetei. Ca din pământ apare un chelner lângă ei cu o tavă plină cu sneckuri. Lasă un bol, iar tânărul comandă Martini pentru duduie și un cockteil ”stropit doar cu puțină vodcă, că-s cu mașina” – îl aud spunându-i chelnărului. Și-mi amintesc de o seară într-un club de fițe, unde băieții de bani gata și tomnatici oameni de afaceri au venit să se distreze…de poveștile auzite de la un manager de club de top, de tot ce citisem de-a lungul anilor în tabloide…

Și-mi amintesc și de replica unui patron cu afacere înfloritoare într-un astfel de local de noapte, pe care, în primăvară, l-am întrebat despre cine-i mai umflă conturile după atâtea arestări ale DNA

”Ne-au distrus ăștia de la DNA cu arestările! Mulți dintre clienții noștri sunt fie la Beciul domnesc, fie copiii unora dintre ei, care se distrau în clubul nostru, stau acum pe acasă, urmărind știrile. Nu l-am mai văzut pe X de când taică-su a apărut că brățări la televizor, iar băiatul lui Y, care nu părasea localul până nu dădea gata, el și prietenii, patru sticle de șampanie scumpă și vreo două de whisky… plus fițele gagicilor care erau cu ei! Veneau odrasle de politicieni și ăia chiar aveau gusturi rafinate! Rafinate și scumpe, că deh!, educația se învață în familie, no? E bine, nu zic, că i-au umflat procurorii pe baștanii corupți, pe nesimțiții pe care-i vedeam la televizor prin parlament sau guvern, dar ne-au lovit rău și pe noi, ăștia de le prestam servicii”, mi s-a văitat  patronul.

Nu mi-a luat foarte mult timp ca să parcurg un lanț al slăbiciunilor relaționale ca să aflu câte vicitme colaterale a făcut doar o singură arestare a procurorilor DNA. Înmulțind cu ”n” dosare în care potentații financiar au fost încătușați, se ajunge la un număr semnificativ, taman bun de a pune pe butuci afacerile înfloritoare ale unor prestatori de servicii. Deci, cluburile și sălile de biliard s-au cam golit de copiii de bani gata, care achitau pentru o seară note cu trei sau patru zerouri in coadă. Tinerele care-i însoțeau pe barosani au dispărut și ele din peisajul saloanelor de coafură sau de tip spa, din restaurantele scumpe, din magazinele cu haine de firmă sau din cele de bijuterii. Tot un suspin era și un cunoscut medic estetician, care mi-a recunoscut că traversează o criză de operații, mai ales cu silicoane, fiindcă ”puicuțele” nu mai au iubit solvabil. ”Lucram la foc continuu, în special în preajma zilei de 1 Martie, când primeau mărțișorul. Acum nici de botox nu mai au bani”, mi-a dezvăluit doctorul.

Cam așa s-au prăbușit acum afaceri, ani de-a rândul înfloritoare. Victime colaterale, de care procurorii DNA n-au habar.

Concluzia? Biliardul nu-i pentru corupți, nici pentru fiii lor, decât o fiță mondenă. Citisem cândva, într-un ziar de sport, declarația unui multiplu campion (scuze că nu-mi amintesc numele!) care spunea că biliardul e scump, dar îți dezvoltă inteligența pentru că e un joc în care trebuie să te adaptezi oricărei situații și să alegi cea mai bună variantă în câteva secunde. Oare procurorii or juca biliard?