Evenimentul Zilei > Economie > Umilință pentru milioane de români. Dan Vîlceaceanu a spus-o clar. Să ne luăm gândul de la bani
Umilință pentru milioane de români. Dan Vîlceaceanu a spus-o clar. Să ne luăm gândul de la bani

Umilință pentru milioane de români. Dan Vîlceaceanu a spus-o clar. Să ne luăm gândul de la bani

Sunt discuții aprinse în această perioadă între PSD și PNL legate de majorarea pensiilor. Ministrul Dan Vîlceanu a anunțat că bugetul este foarte sărac.

Vești proaste aduse de Dan Vîlceanu, ministrul de Finanțe, pentru pensionari. Indexarea veniturilor nu este foarte sigură, pentru că situația economică a țării nu este deloc bună. În cadrul negocierilor care s-au purtat între PNL și PSD, social-democrații au cerut o majorare cu un procent de 11%.

Majorarea pensiilor, motiv de dispută între PSD și PNL. Ministrul de Finanțe anunță că bugetul este foarte subțire

„Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a spus Dan Vîlceanu.

„Mi-aş dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii, mai ales în discuţiile politice, să înţeleagă faptul că, da, politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri, sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor”, a mai precizat ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Avem nevoie de 3 miliarde de lei pentru a amortiza impactul plafonării prețului la energie

Oficialul a mai precizat, tot joi, că este nevoie de suma de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.

Totodată, întrebat dacă furnizorii de energie şi gaze îşi vor primi banii la timp pentru compensarea facturilor, Vîlceanu a precizat că acest lucru se va întâmpla în termenul prevăzut de lege, conform Agerpres.