Evenimentul Zilei > Economie > Vești despre pensii și alocații. Ce aduce nou 2021 și care sunt așteptările pensionarilor și părinților
Vești despre pensii și alocații. Ce aduce nou 2021 și care sunt așteptările pensionarilor și părinților

Vești despre pensii și alocații. Ce aduce nou 2021 și care sunt așteptările pensionarilor și părinților

Realitatea va fi departe de așteptări, iar pensiile și alocațiile se vor mări cu procente nesemnificative pentru buzunarele românilor.

Nu vor fi mari creșteri în ceea ce privește pensiile și alocațiile începând de anul viitor. Indexările vor fi departe de așteptări și nu vor putea amortiza inflația. Pensionarii nu vor primi un procent de 40%, așa cum prevede legea și vor trebui să se mulțumească doar cu 8%, după cum au decis liderii PNL, USR-PLUS și UDMR.

De asemenea alocațiile vor crește cu 20%, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Deocamdată nu se ia în calcul dublarea veniturilor copiilor. Practic este o creștere cu 30 de lei, de la 150 la 180 de lei. Următoarea etapă de majorare a fost stabilită de guvernanți peste 1 an și jumătate, adică de la 1 iulie 2022, conform Antena 3.

A scăzut numărul pensionarilor

În țara noastră, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară (care este determinată luându-se în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Creștere cu 4,8%

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent”, informează cei de la INS.

Astfel, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.454 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,9% (comparativ cu 51% în trimestrul precedent).