Evenimentul Zilei > Social > E știrea momentului despre pensionarii din România: Scădere radicală!
E știrea momentului despre pensionarii din România: Scădere radicală!

E știrea momentului despre pensionarii din România: Scădere radicală!

Cifrele pensiilor din România. Câți pensionari sunt? Ce bani încasează și de unde? Numărul pensionarilor a scăzut dramatic în ultimul trimestru.

Numărul persoanele care erau ieșite la pensie în trimestrul trei din 2020 a scăzut radical față de trimestrul precedent. În trimestrul trei 2020, numărul pensionarilor din România era de 5,125 milioane de oameni, cea ce înseamnă o scădere cu peste 7000 de oameni, câți figurau în sistemul în trimestrul anterior.

Numărul celor pensionați pe asigurare socială de stat a ajuns acum la 4,675 de milioane de persoane.

În România, pensia medie lunară înregistrată în trimestrul prezent este de 1.505 RON, ceea ce desemnează o creștere cu 4,8% față de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.454 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,9% (comparativ cu 51,0% în trimestrul precedent).

În trimestrul III din 2020, comparativ cu trimestrul III al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 21.000 persoane, iar cel al categoriei aparţinând asigurărilor sociale de stat a crescut cu 7.000 de persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 16,1% şi respectiv cu 16,4%.

Conform INS, în trimestrul III din 2020, comparativ cu trimestrul II din 2020, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu o mie persoane. Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faţă de trimestrul precedent, cu 4,8% şi respectiv cu 5,4%.

Datele oferite de INS surprind un fenomen interesant. Ponderea majoritară din România este de ținută de pensionarii de asigurări sociale, care se prezintă într-un procent de 99,98%.

Asigurările sociale de stat reprezintă 91,2% din totalul asigurărilor sociale

Cei pensionați pe limita de vârstă reprezintă 78,6%. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în judeţele Giurgiu şi Vaslui şi 14 la 10 în judeţul Botoşani.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 778 de lei (1.154 lei în judeţul Botoşani, 1.163 lei în judeţul Giurgiu, 1.180 lei în judeţul Vrancea faţă de 1.932 lei în judeţul Hunedoara, 1.835 lei în Municipiul Bucureşti şi 1.723 lei în judeţul Braşov), scrie Agerpres.