Evenimentul Zilei > Social > Vești bune pentru cuplurile care vor să devină părinți. Vor primi sume importante de bani
Vești bune pentru cuplurile care vor să devină părinți. Vor primi sume importante de bani

Vești bune pentru cuplurile care vor să devină părinți. Vor primi sume importante de bani

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a declarat că Proiectul privind decontarea procedurilor FIV pentru cuplurile infertile, care își doresc să devină părinți, va fi extins. Aceasta a anunțat noi măsuri care îi vor ajuta pe români.

„De câteva luni avem, într-o instituţie nouă, câteva proiecte puse deja în mişcare şi, în foarte scurt timp, cu ajutorul echipei politice şi cu ajutorul colegilor parlamentari, după momentul adoptării în Guvern, pentru că aceste proiecte vor ajunge în Parlament, vor deveni realitate pentru români. Vreau să fac o menţiune specială pentru proiectul care a funcţionat şi în urma căruia s-au ales cu 560 de copii în Bucureşti – decontarea procedurilor FIV pentru cuplurile infertile. Unul din cinci cupluri din România, din păcate, suferă de infertilitate. Acest proiect – chiar nu s-ar fi întâmplat dacă PSD nu intra la guvernare – va fi extins la nivel naţional”, a afirmat Gabriela Firea, la Palatul Parlamentului, unde social-democraţii îşi prezintă bilanţul la şase luni de guvernare în coaliţie.

Gabriela Firea, ministrul Finanţelor și Fondurile Române de Garantare şi Contragarantare, au în plan doua proiecte pentru tineri, aplicate în SUA, Marea Britanie, Franţa. Aceștia vor beneficia de bani pentru a studia la universități cu renume, dar și pentru a achita chiria căminului.

Gabriela Firea, noi proiecte pentru tineri

„”Family Start” şi „Student Academy”. Primul în jur de 15.000 de euro, la cursul zilei, cel de-al doilea – 10.000 de euro, la cursul zilei. Primul, cel pentru familii, pentru plata în avans a creşei, a grădiniţei, a after school sau pentru achiziţia unui autoturism cu mai multe locuri sau pentru nevoi personale.

Iar pentru studenţi – sunt foarte mulţi care nu sunt în situaţia de a putea plăti chiria în avans, locul la cămin sau anumite taxe şcolare, inclusiv pentru licenţă, pentru master. Aşadar aceste credite, în premieră garantate de stat, cred că sunt de bun augur”, a explicat ministrul Familiei.

foto: Răzvan Vălcăneanțu

Gabriela Firea, ministrul Muncii, Marius Budăi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului au anunțat și „proiecte care să facă viaţa mai uşoară copiilor care sunt în grija statului”.

„Şi nu sunt puţini. 47.000 în România. În premieră, prin venirea PSD la guvernare, aceşti copii beneficiază de creşteri între 40% şi 60% ale sumelor pentru alimentaţie, rechizite, îmbrăcăminte, precum şi pentru asistenţii maternali. Poate unora li se par sume mici, dar ele sunt mari comparativ cu ce a fost până la venirea echipei noastre la guvernare. Ce se întâmplă de aici înainte sunt tot proiecte care îi vizează pe copii, pe tineri şi pe familii. Menţionez doar garanţia pentru copii, şi mă refer la copiii care sunt cu risc şi vulnerabilitate de a fi separaţi de familie. Şi vom construi 150 de centre de zi pentru aceşti copii în întreaga ţară şi aştept ca mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene să aplice la acest proiect care va fi lansat de Ministerul Muncii, împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Întotdeauna, pentru echipa noastră, oamenii sunt pe primul loc”, a adăugat ministrul.