Boala cuplurilor! Mulți îndrăgostiți nu scapă. „Cel mai greu este că nu știi cum se termină povestea”

Boala cuplurilor! Mulți îndrăgostiți nu scapă. „Cel mai greu este că nu știi cum se termină povestea”

Majoritatea cuplurilor din întreaga lume par fericite, dar realitatea este alta. Îndrăgostiții se confruntă cu o boală înfiorătoare și nimeni nu știe leacul potrivit. Unele țări deja au luat măsuri drastice pentru a scăpa de această problemă.

Zeci de milioane de cupluri ajung la certuri și mari probleme din cauza unei boli înfiorătoare. Unele țări au înțeles deja gravitatea situației. România este o altă regiune care se confruntă cu acest ghinion.

Infertilitatea este o boală cunoscută pentru eşecul obţinerii unei sarcini după 12 luni de raport sexual regulat, neprotejat, sau din cauza reducerii capacităţii de reproducere a unei persoane sau a partenerului său.

Datele OMS vorbesc despre 48 de milioane de cupluri și 186 de milioane de persoane care suferă de infertilitate la nivel global. Unu din 6 cupluri la vârstă reproductivă au această problemă. Datele OMS rată a incidență de 15% din totalul cuplurilor din lume.

Cauzele infertilității, potrivit OMS și ghidurilor Ministerului Sănătății sunt: Infertilitate inexplicabilă (fără cauze feminine/masculine identificate) - 25%, disfuncții ovulatorii - 25%, disfuncții tubare - 20%, factori masculini care produc infertilitate - 30%, afecțiuni uterine și peritoneale - 10%. În aproximativ 40% din cazuri se regăsesc atât afecțiuni feminine cât și masculine care produc infertilitate. Vârsta contează când vrei să faci un copil. Vârsta femeii este avansată din punct de vedere reproductiv peste 35 de ani. În România, 11% dintre nașteri sunt în cazul femeilor peste 35 de ani. Din 2011, există un subprogram al Ministerului Sănătății pentru fertilizare în vitro și embiotransfer, de care însă pot beneficia un număr redus de cupluri.

Infertilitatea, marea problemă a cuplurilor

În 2018, Primăria Capitalei condusă atunci de Gabriela Firea a lansat programul „O șansă pentru cuplurile infertile”, acordând sprijin de aproape 3000 de euro pentru 1.000 de cupluri din București. Anul acesta, Gabriela Firea, ca ministru al Familiei, a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru extinderea la nivel național a programului început de primăria Capitalei. Proiectul vine în contextul în care, în 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani.

Sursa: arhiva EVZ

De asemenea, în Parlament a fost depus un proiect de lege inițiat de USR privind decontarea de către stat a până la 3 proceduri de fertilizare în vitro. 5-6 % din nașterile din Uniunea Europeană pot avea loc după utilizarea unei anumite forme de tehnici de reproducere asistată. State din UE suportă costul fertilizărilor în vitro, în Franța de exemplu fiind decontate de stat 5 astfel de proceduri.

Costul unei proceduri FIV este între 2-3000 de euro și 5-6000 euro, dar cuplurile încă nu beneficiază de această sumă de la stat.

”Deci 80% din cuplurile care își doresc copil și nu se lasă și încearcă toate căile ajung să aibă un copil. Dar mai sunt și ceilalți 20%. Iar cel mai greu în lupta cu infertilitatea este că nu știi de care parte a baricadei vei termina lupta. Dar datele sunt în creștere, pentru că din ce în ce mai mulți oameni amână sarcina. Trebuie să facem diferența între infertilitate medicală și infertilitate socială, adică amânarea sarcinii. O femeie la 36 de ani ar putea avea un copil cu ușurință, dar la 39 nu îl mai poate avea și nu îi vine să creadă”, a declarat Nicoleta Cristea Brunel, care a înființat Asociația SOS Infertilitatea, potrivit hotnews.