Evenimentul Zilei > Economie > Vești alarmante despre CREȘTEREA PENSIILOR? Ce se întâmplă cu deficitul bugetar
Vești alarmante despre CREȘTEREA PENSIILOR? Ce se întâmplă cu deficitul bugetar

Vești alarmante despre CREȘTEREA PENSIILOR? Ce se întâmplă cu deficitul bugetar

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, a vorbit la emisiunea ”Income” despre modul cum va evolua deficitul bugetar, dacă legea nouă a pensiilor va fi aprobată. Dăianu susține că dacă această lege se va aplica, deficitul ar putea să ajungă la o cotă care ar face piețele foarte nervoase în ceea ce privește România.

”Europa Centrală și de Răsărit, din care face parte și România a avut o rată de creștere economică substanțial superioară celei înregistrată de economiile mature”,  a explicat, în emisiune, Daniel Dăianu, conform antena3.ro.

 

“Europa de Răsărit își continuă procesul de ajungere din urmă. Există argumente care atrag investitorii străini în această regiune, se asimiliează tehnologii noi. Deficitele sunt mult mai mici, iar aici e o diferență notabilă față de perioada 2007-2008. În pofida faptului că deficitul de bunuri și servicii a crescut foarte rapid, deficitul care expirmă raportul dintre intrări și ieșiri financiare, e la un nivel rezonabil. Anul acesta cred că vom fi la 5,5%. Asistăm la o deterioarare a structurii finanțării”, a mai spus Daniel Dăianu.

 

Președintele Consiliului Fiscal a continuat: ”Investițiile străine directe reprezintă doar 50% din finanțare. Dacă viitura va fi puternică nici economiile din Europa de Răsărit nu vor putea să fie protejate. Cele cu deficite mai mici se vor apăra mai bine.

 

Preocuparea mea și a colegilor mei nu este presiunea pe acest an pe buget, există o presiune mai mare pe 2020, dar dacă se va aplica noua lege a pensiilor, deficitul ar putea să ajungă la o cotă care ar face piețele foarte nervoase în ceea ce privește România”, a declarat Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal”.