Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste teribilă pentru hoţii de lemne. Pot plăti cu viaţa, nu doar cu amenzi
Veste teribilă pentru hoţii de lemne. Pot plăti cu viaţa, nu doar cu amenzi

Veste teribilă pentru hoţii de lemne. Pot plăti cu viaţa, nu doar cu amenzi

În contextul în care pădurarii din România sunt din ce în ce mai expuşi hoţilor de lemne, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat intervenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva pentru urgentarea dotării personalului silvic care asigură paza pădurilor cu armament de serviciu.

Veste teribilă pentru hoţii de lemne. Pot plăti cu viaţa, nu doar cu amenzi. Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a mai solicitat uniformă de serviciu, mijloace de apărare şi de intervenţie, mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare pentru pădurari.

„Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, a fost solicitată intervenţia domnului Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în vederea modificării şi completării Codului penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire şi vătămare corporală comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mult mai aspre”, se arată în comunicatul sindicaliştilor din silvicultură.

Veste teribilă pentru hoţii de lemne

Solicitarea a fost transmisă în contextul în care în doar ultimele săptămâni au existat alte cazuri de agresiuni fizice comise de hoţii de lemn asupra a trei silvicultori aflaţi în timpul serviciului. Ultimele trei evenimente au avut fost înregistrate în judeţele Bacău, Hunedoara şi Vâlcea. Şi în urmă cu o lună, alţi trei silvicultori au fost agresaţi.

„Aceste noi cazuri vin să completeze tabloul sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâţi de hoţii de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (autovehicule, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc).

Federaţia Sindicatelor Silva a atras atenţia încă din anul 2019, în nenumărate rânduri, că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor absolut necesare în cadrul acţiunilor pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijloace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie precum şi mijloace de transport adecvate)”, se mai arată în comunicatul sindicaliştilor .

Pot plăti cu viaţa, nu doar cu amenzi

Sursa citată a mai dezvăluit că jumătate dintre cei peste 7.000 de silvicultori care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier, nu sunt dotaţi în prezent cu armament de serviciu.

În afara lipsei de armament şi de dotări, la agresiunile asupra personalului silvic s-a ajuns şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază.

De asemenea, de vină este şi dimensionarea cantoanelor şi districtelor silvice, fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional.

n urma ultimelor trei cazuri de agresiuni, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat, joi, sprijinul Procurorului General al României.