Evenimentul Zilei > International > Veste incredibilă pentru românii din Marea Britanie! Ce urmează după Brexit
Veste incredibilă pentru românii din Marea Britanie! Ce urmează după Brexit

Veste incredibilă pentru românii din Marea Britanie! Ce urmează după Brexit

Camera Lorzilor din Marea Britanie a votat, luni, un amendament care protejează drepturile cetăţenilor Uniunii Europene în Regatul Unit după Brexit.

Aceasta este prima înfrângere în parlament după învestirea sa în decembrie 2019, a guvernului condus de premierul Boris Johnson

Conservatorii lui Boris Johnson au obţinut o largă majoritate în Camera Comunelor în urma alegerilor de pe 12 decembrie, iar deputaţii au aprobat rapid legislaţia necesară pentru ratificarea acordului de ieşire din UE convenit de Johson cu Bruxellesul.

Proiectul a ajuns în Camera Lorzilor, unde guvernul nu dispune de o majoritate. Deşi nu este de aşteptat ca această cameră să blocheze legislaţia, ea încearcă totuşi să opereze unele modificări.

Astfel, Camera Lorzilor a votat cu un scor de 270-229 în favoarea unui amendament propus de liberal-democraţi (pro-UE) care le acordă cetăţenilor UE eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, în loc de a face demersuri pe lângă guvern.

De asemenea, ei ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.

Guvernul a afirmat doar că vor primi un „statut digital sigur” care va face legătura cu paşaportul lor.

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt a declarat săptămâna trecută că Londra l-a informat că examinează posibilitatea de a le furniza un document fizic cetăţenilor UE, însă purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a afirmat că nu are cunoştinţă despre astfel de planuri.

Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii europeni care dovedesc că au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (settled status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (pre-settled status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit.

Orice modificări legislative operate de Camera Lorzilor trebuie să se întoarcă pentru aprobare în Camera Comunelor, unde pot fi respinse, potrivit agerpres.ro