Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care personalul plătit din fonduri publice va fi exonerat de la plata unor sume considerate a fi încasate nelegal. Au fost înregistrate 277 de voturi „pentru” și 27 de abțineri.

Cine va fi cel mai bogat bugetar? A început lupta crâncenă pentru șefia ANCOM

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 78/2018, în sensul remedierii unui tratament discriminatoriu apărut ca urmare a faptului că, în contexte similare, unele categorii de personal din instituţiile publice au beneficiat de prevederile unei legi exoneratoare de plată şi altele nu, ceea ce contravine principiului constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Scandal ca la ușa cortului în Parlament: „Aveți tupeul să ne numiți bolșevici?”

„Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor potrivit prevederilor art. 76 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal sau din asistenţă socială, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii”, prevede proiectul.

Majorări salariale. Veste bună pentru unii funcționari publici. Cine beneficiază

De asemenea, se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii drepturilor respective, consecinţă a constatării Curţii de Conturi sau a altor structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii, atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatorii acestora.

„Exonerarea personalului de la plata sumelor se aplică pentru toate sumele plătite, în considerarea actelor care au generat plăţile considerate prejudicii, emise sau încheiate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, până la momentul reţinerii, de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control, ca fiind prejudicii”, mai prevede proiectul.

Atenţie! Controalele fiscale se intesifică. Adâncirea deficitul bugetar să fie cauza