Fiscul dă iama în companii. Ce verifică „la sânge” inspectorii

Fiscul dă iama în companii. Ce verifică „la sânge” inspectoriisursa foto. EVZ

Fiscul ia la bani mărunți cheltuielile făcute de companii în contextul pandemiei, precum şi modul în care au acordat bonificaţii la plată sau şomaj tehnic. Totodată, inspectorii vor controla preţurile de transfer şi tichetele cadou.

„Activitatea de inspecţie fiscală a ieşit din amorţeală şi este de aşteptat că va fi tot mai activă pe final de an. Reluarea verificărilor este, în fapt, o revenire la normalitate pentru administraţia fiscală care trebuie să îşi ducă la îndeplinire rolul de colectare a sumelor datorate bugetului.

Un punct important în această discuţie s-ar putea dovedi şi nevoia autorităţilor de a se asigura că diferitele facilităţi fiscale acordate în pandemie au fost aplicate corect de către contribuabili”, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David şi Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.

Control la achizițiile de pandemie

De asemenea, inspectorii fiscali vor verifica cheltuielile pe care companiile le-au făcut în scopul achiziţionării de dezinfectanţi, marcaje, compartimentări, măşti sau teste, a precizat Ruxandra Târlescu, Partener servicii fiscale şi juridice, PwC România.

Pregătirea documentaţiei pentru astfel de cheltuieli pe o perioadă de timp mai îndelungată, timp necesar identificării documentelor şi persoanelor din cadrul societăţii care le pot oferi.

Graba inspectorilor

Potrivit PwC, de multe ori, inspectorii nu sunt dispuşi să acorde acest răgaz de pregătire care s-a dovedit şi mai dificil în această perioadă în care s-a lucrat la distanţă, fără acces direct la documentele fizice şi cu riscul ca persoanele care au acces la ele să nu fie disponibile sau să nu se poată deplasa din motiv de restricţii impuse de autorităţi, scrie RomâniaTV.

Veniturile la bugetul consolidat au scăzut dramatic

Creşterea deficitul bugetar aferent primelor cinci luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada stării de urgenţă şi de alertă.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 119,59 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 3,4% faţă de nivelul încasat în perioada similară a anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News