Guvernul german va ridica în noaptea de luni spre marţi controalele de la frontierele sale cu statele vecine din Europa, introduse pentru a limita propagarea pandemiei de noul coronavirus.

Guvernul Angelei Merkel suprimă în special „obligaţia de a dispune de un motiv valabil pentru a intra” în ţară, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Controalele pe care le-a introdus Germania au fost valabile începând din luna martie pentru a limita propagarea noului coronavirus. Astfel, în Germania aveau drept de intrare numai lucrătorii frontalieri şi transporturile de alimente, în timp ce vizitele cu caracter privat erau interzise.

Cert este că Germania își va redeschide granițele cu o zi mai târziu decât Franța, stat care plănuiește să facă acest lucru în noaptea de duminică spre luni. Prima graniţă pe care o va redeschide Germania va fi cea cu Luxemburgul, caz în care s-a decis ca de vineri să nu mai fie prelungite controalele. Controalele la graniţe urmează de asemenea să fie uşor relaxate în sensul că poliţia federală va face controale tip spot şi nu sistematice. Polonia intenţionează să-şi menţină frontierele închise până pe 12 iunie. Nicio relaxare a situaţiei de la frontieră nu se întrezăreşte, în schimb, în Spania şi Italia. În aceste ţări rata de infectare cu coronavirus este încă ridicată.