Evenimentul ZileiEconomieVeste bună de la Comisia Europeană. Scutirea de plata TVA a bunurilor şi serviciilor. Cine intră în această categorie

Veste bună de la Comisia Europeană. Scutirea de plata TVA a bunurilor şi serviciilor. Cine intră în această categorie

Veste bună de la Comisia Europeană. Scutirea de plata TVA a bunurilor şi serviciilor. Cine intră în această categorie
Comisia Europeană, pe fondul experienţei dobândite pe tot parcursul pandemiei de Covid-19, propune  scutirea TVA-ului la anumite bunuri şi servicii.

Comisia Europeană a propus luni scutirea de la plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) a bunurilor şi serviciilor care, în perioadele de criză, se arată într-un comunicat al Executivului.

În comunicat se arătat că TVA-ul perceput pentru anumite tranzacţii ajunge să fie, în operaţiunile de achiziţii publice, un factor de cost care pune presiune pe bugetele limitate.

Veste bună de la Comisia Europeană. Scutirea de plata TVA a bunurilor şi serviciilor

Prin urmare, iniţiativa va eficientiza la maximum fondurile UE utilizate în interes public pentru a răspunde la situaţiile de criză, cum ar fi dezastrele naturale şi urgenţele de sănătate publică.

Ea va consolida totodată organismele de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de criză la nivelul UE, cum ar fi cele care intră sub incidenţa uniunii europene a sănătăţii şi a mecanismului de protecţie civilă al UE.

Odată puse în aplicare, noile măsuri vor permite Comisiei şi altor agenţii şi organisme ale UE să importe şi să achiziţioneze bunuri şi servicii scutite de TVA atunci când achiziţiile respective urmează să fie distribuite în cadrul unei intervenţii de urgenţă în UE. Destinatarii ar putea fi statele membre sau părţi terţe, cum ar fi autorităţile sau instituţiile naţionale (de exemplu, un spital, o autoritate naţională de sănătate sau de intervenţie în caz de dezastre).

Bunurile şi serviciile acoperite de scutirea propusă includ:

Testele de diagnosticare şi materialele de testare, precum şi echipamentele de laborator;  echipamentele personale de protecţie (EIP), precum mănuşile, aparatele pentru respiraţie artificială, măştile, halatele, produsele dezinfectante şi echipamentele de dezinfectare; corturile, paturile de campanie, îmbrăcămintea şi alimentele; echipamentele de căutare şi salvare, sacii de nisip, vestele de salvare şi bărcile gonflabile. Sunt incluse şi antimicrobienii şi antibioticele, antidoturile care asigură protecţia în caz de ameninţare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiaţii, antitoxinele, comprimatele de iod; produsele derivate din sânge sau anticorpii; dispozitivele de măsurare a radiaţiilor; dezvoltarea, producţia şi achiziţionarea produselor necesare, activităţile de cercetare şi inovare, constituirea de stocuri strategice de produse; licenţele farmaceutice, unităţile de carantină, studiile clinice sau dezinfectarea sediilor.

Măsura propusă de Comisia Europeană are ca scop un sprijin real în situaţia de criză şi de urgenţă

„Pandemia de COVID-19 ne-a învăţat că aceste tipuri de crize sunt multidimensionale şi că au un impact major asupra societăţilor noastre. Este extrem de important ca răspunsul dat să fie rapid şi eficient, iar noi trebuie să oferim cel mai bun răspuns în prezent pentru a ne pregăti pentru viitor. Propunerea de astăzi vine în sprijinul obiectivului Uniunii Europene de a reacţiona la situaţiile de criză şi de urgenţă care apar în UE. Ea va asigura totodată că eforturile de ajutorare la nivelul UE menite să combată pandemia şi să sprijine redresarea vor avea cel mai mare impact financiar posibil”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, relatează Agerpres.


Accesează: