Nu numai marile puteri (China, Rusia sau Statele Unite) sunt implicate în acest joc periculos, ci și cercuri de interese cu o putere financiară fabuloasă și interese în întreaga lume.

Fostului spion MI6 Alastair Crooke nu crede că protestele din Statele Unite împotriva rasismului sau cele din China pentru apărarea autonomiei și libertăților din Hong Kong sunt întâmplătoare. În analiza pe care o face pe site-ul The Strategic Culture Foundation, Crooke susține că, deși nemulțumirile care le-au dat naștere au fost justificate, demonstrațiile și violențele de pe străzi au fost rapid deturnate de forțe interesate să folosească revolta populară în avantajul lor .

Nu e vorba aici de o încercare a lui Crooke de a însăila o nouă teorie a conspirației, ci de încercarea de a găsi explicații cât de cât raționale la ceea ce se întâmplă astăzi în lume. Iar argumentele fostului spion chiar merită să fie luate în considerare!

„Cele mai notabile sunt grămezile omniprezente de cărămizi care apar în mod misterios în fundal pe multe dintre filmările de la proteste . Cine le aduce acolo? Cine le plătește? Comentatorul american, Michael Snyder, a remarcat, de asemenea, „rețeaua complexă de cercetași pe biciclete care se deplasează în fața demonstranților în diferite direcții pentru a afla unde e poliția, în scopul de a putea direcționa grupul principal spre o zonă unde manifestanții se pot dezlănțui în voie.

Snyder observă, de asemenea, sumele uriașe strânse anticipat pentru a plăti cauțiunile; pregătirea echipelor medicale ]ns[rcinate s[ trateze eventualii  răniți, materialele inflamabile plasate în apropierea locurilor în care se desfășoară protestele  pentru a fi folosite la incendierea vehiculelor oficiale.

Toate acestea pregătiri – mai ales că e vorba de proteste simultane în mai mult de 380 de orașe din SUA – semnalează, potrivit experienței mele, o organizare de proporții și foarte silențioasă. (…)

În ciuda tuturor acestor evidențe, comentatorii din SUA spun că nu se observă niciun leadership. Nu este neobișnuit că nu vedem nicio conducere – o „conducere” apare doar dacă se dorește inițierea de negocieri; altfel actorii cheie trebuie protejați împotriva arestării. Cel mai clar semn că totul ține de organizatori din culise este faptul că într-o zi pe străzi este război, iar în ziua următoare liniștea este deplină, ca și cum cineva ar fi acționat  comutator. De multe ori, chiar asta se și întâmplă.

Dar nu numai în Statele Unite se petrec astfel de lucruri. China a fost și ea ținta unor  mișcări de protest care par să fi fost orchestrate la fel.

„În octombrie 2019, jurnalistul și analistul Tom Luongo scria: „Mișcarea începută prin proteste pașnice împotriva legii de extrădare și din îngrijorarea resimțită de tineri că se pregătește reunificarea cu China s-a transformat într-un atac urât la adresa viitorului economic al orașului. Aceste atacuri sunt săvârșite  de așa-numitul „Block bloc”, care reunește vandali mascați. Acești tineri  care poartă mască  sfidează poliția prin  atacuri aleatorii în jurul orașului pentru a împiedica oamenii să ajungă la muncă ”. (…)

Luongo citează un interviu din septembrie acordat postului de televiziune Bloomberg de magnatul din Hong Kong, Jimmy Lai, editorul miliardar al publicației Apple Daily (care exprimă pozițiile Partidului Comunist).  Lai s-a declarat convins că, dacă protestele  vor deveni violente, China nu va avea de ales și va trimite unitățile Poliției din Shenzen în Hong Kong pentru a pune capăt violențeor: „Asta va fi o repetare a masacrului din Piața Tiananmen; și asta va aduce întreaga lume împotriva Chinei … iar Hong Kong-ul va fi terminat, și … China va fi, de asemenea, terminată „.

„Jimmy Lai, scrie Luongo, spune care este strategia aici. Obiectivul este de a submina profund poziția Chinei pe scena mondială și de a promova interesele  Statelor Unite. Aceasta este războiul economic, este o tactică de război hibridă. Iar soldații sunt niște copii radicalizați care atacă bătrânii cu bastoane și se războiesc cu poliția. Nu-i așa că suna familiar? Pentru că asta se întâmplă și  în locuri precum Portland sau Oregon cu Antifa ”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE