Raportul, întocmit de Sorin Cace, Iulian Stănescu, Simona M. Stănescu, Daniel Arpinte, Sebastian Ţoc, Simona Mihaiu, toți cercetători științifici, se referă la efectele pandemiei de coronavirus asupra standardului de viață al populației.

Concluzia specialiștilor este una sumbră pentru românii care erau deja obișnuiți să cumpere ceea de își doresc, indiferent de costuri. ”Revenirea la puterea de cumpărare de dinainte crizelor, a salariilor şi pensiilor, durează cel puţin o jumătate de deceniu. Perioada cea mai dificilă pentru standardul de viaţă va urma abia după ce criza medicală va trece sau se va reduce. Contextul dificil de la începutul anului 2020 schimbă perspectiva asupra politicilor de răspuns şi constrângerilor la care acestea trebuie să facă faţă”, se arată în raport.

Deja, un număr semnificativ de angajați au fost afectați de criza economică, prin scăderea semnificativă a veniturilor, și intrarea în șomaj tehnic. Pe lângă această categorie, specialiștii de la Academia Română mai spun că alte persoane grav afectate, cum ar fi cele care s-au întors recent din străinătate și care nu au venituri, dar și persoanele care trăiesc de pe azi pe mâine, practicând o agricultură de subzistență.

Pentru a evita o situație critică, Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri sociale, cum ar fi creșterea indemnizației de șomaj la 1.000 de lei/lună, pentru următoarele 3-6 luni. ”Re/introducerea contribuției sociale pentru șomaj; universalizarea accesului la sistemul public de sănătate; re/introducerea contribuției sociale de sănătate pentru pensionarii cu venituri mai mari de 3.200 de lei/lună”.

Din cauza crizei economice, economia românească s-a contractat foarte mult, deficitul public al României, în anul 2020, va fi de -8,9% din PIB, echivalentul a circa 19 miliarde de euro şi o scădere a PIB în termeni reali de -5%. În aceste condiții, cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții recomandă decidenților politici să întreprindă mai multe demersuri politice, la nivelul UE, pentru instituirea unui program de susține economică, dar și începerea de urgență a a unor negocieri cu FMI pentru obținerea unui împrumut.

De asemenea, în raport se vorbește despre instituirea unui impozit de solidaritate dar și de politici priind pensiile și salariile. ”Abrogarea sau prorogarea legii pensiilor adoptate în 2019; indexarea punctului de pensie cu valoarea inflaţiei; Legea salarizării unitare; Creşterea de salarii doar pentru a compensa rata inflaţiei; Reintroducerea unei grile naţionale unitare de salarizare pentru administraţia locală”, mai spun specialiștii.