Evenimentul Zilei > International > Vaticanul anunţă că ritualurile de Paște vor fi restricţionate şi anul acesta
Vaticanul anunţă că ritualurile de Paște vor fi restricţionate şi anul acesta

Vaticanul anunţă că ritualurile de Paște vor fi restricţionate şi anul acesta

ANSA. Pandemia va duce la un Paște în care vor fi respectate restricțiile aplicate deja anul trecut.

„Pentru celebrarea ritualurilor religioase din Duminica Floriilor, Joia Sfântă, Vinerea Mare, sunt valabile indicațiile de anul trecut” – precizează Congregația pentru Cultul Divin.

„Încă ne confruntăm cu tragedia pandemiei Covid 19, care a adus multe schimbări chiar și în modul normal de celebrare a liturghiei”, scrie prefectul congregației, Card. Robert Sarah.

Aşadar, fără „spălarea picioarelor” în Joia Mare, fără sărutarea Crucii în Vinerea Mare, iar slujba de Duminica Floriilor va fi celebrată doar în incinta bisericilor: acestea sunt doar câteva dintre indicațiile care se repetă în 2021 și la care episcopii vor trebuie să se adapteze în funcție de situația pandemică a teritoriului lor. De asemenea, sunt încurajate ceremoniile religioase și rugăciunea acasă, împreună cu membrii familiei.

În Italia, alte patru localități din regiunea Lombardia au fost izolate începând de miercuri seara, devenind zone roșii din cauza infectărilor cu COVID-19, iar la Napoli a fost descoperit un virus cu tulpină nouă, nu a mai fost întâlnită până acum în peninsulă.

Variantele virusului sperie Italia, cu atât mai mult cu cât în unele zone 60% dintre cazurile de îmbolnăviri sunt cu tulpinele noi. Din acest motiv, autorităţile au decis să izoleze cât mai multe localități afectate. Numai în această seară au fost declarate zone roșii patru orașe din regiunea Lombardia – Viggiù, Mede, Castrezzato şi Bollate, cu școli magazin și localuri publice închise pentru a limita cât mai mult deplasările cetățenilor.

Autoritățile se tem că există riscul unei noi creșteri a numărului de deces în ultimele 24 de ore – 369. Tocmai de aceea, ministrul sănătății Roberto Speranza nu exclude ca de vineri, la fiecare sfârșit de săptămână, să se impună o carantină generală a populației, aceasta mai ales după ultimele două duminici, în care străzile centrelor marilor orașe au fost luate cu asalt de cetățeni. În spitale există o alertă în special în secțiile de terapie intensivă, care în unele zone sunt din nou sub presiune. Monitorizarea de vinerea viitoare va fi, de fapt, ca o busolă pentru noile decizii ale Guvernului.(Rador)

https://www.ansa.it/sito/notizie/topnews/2021/02/17/covid-vaticano-anche-questanno-restrizioni-riti-pasqua_b260d0df-6caa-4ae1-b397-1c464e354a3a.html