Vasile Bănescu, lecție de religie: Creștinismul autentic nu e zgomotos și populist

Vasile Bănescu, lecție de religie: Creștinismul autentic nu e zgomotos și populist Vasile Bănescu Sursa: Arhiva EVZ

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, s-a remarcat în ultima perioadă printr-o serie de atacuri subtile la adresa mai multor persoane publice. Acum, Bănescu a postat un text despre esența creștinismului, în care strecoară aluzii fine.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a transmis un scurt comentariu, pe Internet, despre modul în care creștinismul are nevoie de anumite cutume pentru a se considera că este respectat spiritul acestuia.

Mai exact, oficialul BOR, care a provocat mai multe dezbateri publice în ultima vreme, a vorbit despre cum ar trebui să se manifeste adevărații credincioși pentru a respecta “miezul creștinismului”.

Mesajul reprezentantului BOR este postat duminică, 16 iulie. De menționat că autorul textului, Vasile Bănescu, a blocat posibilitarea de a se da replici sau comentarii postării sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Miezul creștinismului e libertatea. Opusul înrobirii, împătimirii, idolatriei.

În libertate sunt înrădăcinate binele și răul, credința, căderea, căința, ridicarea, suferința și mântuirea din ea.

În jurul ei gravitează strâns atenția spirituală (trezvia), pasiunea pentru Adevăr, fidelitatea față de El până la martiriu (devenind martorii Lui), compasiunea (împreună pătimirea pe malul acelorași lacrimi), mila manifestă în act, încrederea în puterea și ocrotirea Brațelor răstignite, urmată de plonjarea în abisul credinței, al creditării Celui care pare absent.

Toate, ca roade inestimabile ale creșterii în posibila iubire care se înfiripă chiar din propriile înfrângeri (ale sinelui) în relația cu ceilalți. Acea iubire agapică trăită și descrisă de Sfântul Pavel.

Creștinismul autentic e bucurie

Suferința celorlalți și a propriei răstigniri lăuntrice e prea mare ca să mai lase loc duplicității, trivialității și vulgarității. Permeabilizarea la ea ne deschide ochii până la a vedea aievea în mâna tremurândă care se întinde spre noi sau în chipul vulnerabil, de aceea venerabil, care ne privește sperând, mâna lui Hristos și chipul Lui. În fața oricui, El ne reprezintă pe fiecare.

Inclusiv din aceste motive, creștinismul autentic (trăit) nu e niciodată triumfalist, formalist, zgomotos și populist. El nu e suprafața, ci adâncul.

E doar lumină lină, putere a fragilității, mângâiere, surâs. Discernământ.

Nu hohot, nu tropot.

Nu mândrie, nu viclenie.

Bucurie”, notează Vasile Bănescu în comentariul său.

Bănescu, inamicul public nr. 1

În ultimele luni, purtătorul de cuvânt al BOR aintervenit în mai multe scandaluri publice, cel mai cunoscut fiind cel cu IPS Teodosie de la Constanța. De asemenea, a lansat o serie de atacuri la adresa Gabrielei Firea în scandalul azilelor groazei.

sursa: arhivă EVZ

“Nu pot exprima o părere în calitate de persoană publică, dar pot exprima o părere din calitatea mea de teolog. Reacțiile mele au fost animate de un impuls personal, am văzut-o pe mama mea, pe tatăl meu care s-a stins acum trei ani tot pe un pat de suferință, pe care nu l-am dus la un azil, dar cunosc foarte bine atmosfera de azil. Nu ai cum să nu te gândești la fratele tău. Suntem obligați să vorbim.Tăcerea vinovată în fața unui exces, tăcerea vinovată la o răscruce morală pe care o vedem acum cu toții lângă noi ar fi o culpă, a declarat acesta la Digi 24, cu aluzii fine la fostul ministru al Familiei.