Un om extrem de cult, cu o minte sclipitoare şi un remarcabil scriitor, care de fapt a şi fost nominalizat la premiul Nobel. Dincolo că este de etnie armeană, Varujan Vosganian e mai român decât mulţi români neaoşi. Are un naţionalism pur, firesc, care multora ne lipseşte.

Aristocrat prin purtări şi om de dreapta, la un moment dat Varujan Vosganian a creat Uniunea Forţelor de Dreapta (UFD), un partid foarte interesant din punct de vedere politic şi doctrinar, chiar necesar României. Chit că era finanţat de Sorin Ovidiu Vântu. UFD-ul reuşise să concentreze, să catalizeze o serie de oameni de dreapta, o panoplie cu care nici azi partide mari nu pot să se laude. Din nefericire, proiectul politic pus la cale de Varujan a eşuat, iar el s-a refugiat în braţele PNL-ului, singurul partid de dreapta mai acătării.

Din punct de vedere uman eu îl înţeleg pe Varujan Vosganian. În clipele de deznădejede s-a predat în braţele lui Dumnezeu. Deşi destui analişti au văzut în atitudinea senatorului o mascaradă, eu cred sincer în gesturile lui Varujan Vosganian. Pentru că este realmente un creştin autentic. Acum mulţi ani de zile l-am văzut cum a urcat în genunchi, ca un simplu credincios până la mănăstirea Hagigadar, din Suceava. O tradiţie care ţine de secole. Într-un costum impecabil, alături de oameni de toate categoriile, el Varujan Vosganian, mintea sclipitoarea se umilea la picioarele Creatorului.

Însă din punct de vedere juridic nu-l pot înţelege. Nimeni nu este mai presus de lege, iar Varujan ştie asta. Mândrul armen-român trebuia sau trebuie să se prezinte în faţa instanţei să-şi demonstreze nevinovăţia Altfele nu ar mai fi el!

Stenogramele publicate de „Evenimentul Zilei” din şedinţele de guvern ne indică un oriental, cu  apucături de vizir pervers. „Rupi inima din mine” suspina Varujan când vorbea de gazele româneşti.

Nu-l pot acuza pe Varujan Vosganian că şi-a organizat votul în Senatul României. Nici nu pot pricepe votul din moment ce la alţii a mers şnur. Şi nici nu cred în scenariul conform căruia PSD-ul, pervers nevoie mare, a votat împotriva ridicării imunităţii tocmai pentru a lăsa în ofsaid PNL-ul. E în stare PSD-ul de multe, dar de asemenea gesturi machiavelice nu-l cred capabil.

Importantă este la nivel politic violenţa politică a celor doi lideri: Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, pentru că altfel preşedintele Klaus Johannis se putea trezi singur. Chiar izolat de clasa politică. Putea deveni în ochii electoratului drept un câine care latră, dar nu muşcă, un om care nu poate mişca niciun pai în Republică.

Revenind la Varujan Vosganian atâta mai pot adăuga. Mă voi ruga pentru tine ca să-ţi dea Dumnezeu gândul cel bun şi să-ţi limpezească calea!