Varianta Omicron „dărâmă” guvernul britanic. Scaunul lui Boris Johnson este amenințat

Varianta Omicron „dărâmă” guvernul britanic. Scaunul lui Boris Johnson este amenințat Sursa: arhiva EVZ

Premierul britanic Boris Johnson ar putea pierde conducerea Partidului Conservator, în condițiile în care va adopta noi restricții împotriva COVID-19, chiar înainte de Crăciun.

Intenția de a introduce noi restricții sanitare, în perioada sărbătorilor de Crăciun, în contextul răspândirii variantei Omicron, provoacă tensiuni în guvernul Marii Britanii. Un ministru amenință că demisionează, iar parlamentarii conservatori amenință cu proteste și vot de neîncredere împotriva lui Boris Johnson, premierul Marii Britanii.

Numărul de infectări cu coronavirus a crescut cu 32 473 (64,4%) în ultimele șapte zile, în Marea Britanie. Iar premierul Boris Johnson se gândește la noi restricții sanitare. Acestea ar putea intra în vigoare chiar înainte de Crăciun, iar acest lucru a provocat nemulțumire în rândul parlamentarilor conservatori. Aceștia amenință că vor iniția scrisori prin care să solicite înlăturarea lui Johnson din funcția de lider al partidului

Presiunile politice sunt imense pentru Boris Johnson în contextul unui eventual lockdown de Crăciun, pentru al doilea an consecutiv. Parlamentarii conservatori au anunțat că orice încercare de înăsprire a regulilor  înainte de Crăciun va provoca declanșarea procedurilor de înlăturare a lui Boris Johnson din funcția de lider al partidului, după cum relatează Daily Mail.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția lui Boris Johnson este amenințată

Premierul ia în considerare trei scenarii pentru a aborda noua variantă de coronavirus, Omicron. Acestea vizează inclusiv suspendarea activității pentru pub-uri și restaurante și chiar o închidere imediată. Ministrul sănătății, Sajid Javid, a refuzat să excludă scenariul introducerii măsurilor împotriva Covid înainte de Crăciun.

Pe de altă parte, un ministru al cabinetului a spus că va demisiona dacă premierul va introduce un nou lockdown pentru a limita răspândirea Covid-19.

Avertismentele parlamentarilor și ale miniștrilor din cabinet vin la doar 24 de ore după ce David Frost a demisionat din funcția de ministru pentru Brexit. Acesta era considerat un aliat apropiat al lui Boris Johnson. Ministrul demisionar a criticat restricțiile împotriva Covid, dar și taxele ridicate.

Sursa: pixabay.com

Britanicii nu mai suportă un Crăciun cu restricții

Deși numărul infectărilor cu Omicron este în creștere, familiile sunt disperate să petreacă sărbătorile de Crăciun împreună. Aceasta mai ales că anul trecut au fost despărțite din cauza lockdown-ului impus în contextul pandemiei de Covid. Milioane de oameni au fost nevoiți să stea despărțiți de familiile lor.

Boris Johnson se opune introducerii unor noi restricții înainte de 25 decembrie. Dar există temeri că acestea vor fi impuse după aceea, stricând planurile de Anul Nou.

Pe de altă parte, experții medicali îl îndeamnă pe prim-ministru să introducă rapid restricții. Aceștia atrag atenția că spitalele vor avea dificultăți în a face față numărului tot mai mare de infecții. Ministrul Sănătății susține că ar putea fi necesar să se ia decizii înainte de a avea o imagine completă cu privire la Omicron. El a avertizat că dacă se așteaptă până la apariția unor informații complete, situația s-ar putea înrăutăți.