Lockdown total de sărbători? Două țări dau semnale clare: izolare strictă, restricții dure

Lockdown total de sărbători? Două țări dau semnale clare: izolare strictă, restricții dure Sursa: Thomas Hertwig Dreamstime.com

Țările de Jos au intrat duminică într-o nouă izolare strictă din cauza temerilor legate de varianta coronavirusului Omicron. Totodată, ministrul Sănătății din Marea Britanie nu ar exclude alte restricții, deoarece Europa se pregătește pentru o creștere a infecțiilor cu Covid-19 în perioada festivală, de obicei aglomerată.

Întâlnirile în interiorul locuințelor din Olanda vor fi acum limitate la maximum doi oaspeți per gospodărie, până cel puțin la jumătatea lunii ianuarie, a anunțat premierul Mark Rutte, citat de CNN. Acest număr este extins ușor în preajma Crăciunului și a Revelionului la patru invitați. Magazinele neesențiale, locurile de ospitalitate și instituțiile culturale vor fi, de asemenea, închise, în timp ce școlile vor rămâne închise cel puțin până pe 9 ianuarie.

Într-o apariție televizată, Mark Rutte a spus că noua politică de izolare a fost „inevitabilă din cauza celui de-al cincilea val care vine asupra noastră cu varianta Omicron”. Eșecul de a acționa acum ar duce probabil la „o situație de necontrolat în spitale”, a adăugat Rutte.

Olanda se luptase deja cu un nou val de cazuri de Covid-19 înainte ca tulpina Omicron să ajungă pe țărmurile sale luna trecută. Unii experți prevăd acum că va deveni varianta dominantă în țară înainte de sfârșitul anului. În alte părți ale Europei, există un sentiment de groază că, în ciuda lansării vaccinului, Crăciunul din acest an va arăta mult ca cel din 2020, deoarece Omicron se răspândește într-un ritm fenomenal în anumite părți ale continentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Londra declară „incident major”

În altă parte, Regatul Unit al Marii Britanii se află în strânsoarea unui val de infecții cu Omicron, secretarul pentru Sănătate Sajid Javid spunând duminică la BBC că nu poate exclude restricții înainte de Crăciun. Varianta Omicron reprezintă acum aproximativ 60% din cazurile de Covid-19 din Anglia, a mai spus Javid pentru Sky News duminică. În ziarul Daily Telegraph, Javid a spus că, deși încă nu se știau multe despre severitatea Omicron, Marea Britanie știe că se confruntă cu „un tsunami de infecții în următoarele zile și săptămâni”.

„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am mai văzut până acum și s-a dublat la fiecare două-trei zile. Ieri au fost raportate peste 90.000 de cazuri noi în Marea Britanie. Credem că numărul de infecții -- persoane cu boală, dar care nu au fost confirmate de un test -- este semnificativ mai mare decât atât", a scris Javid duminică.

Comentariile sale vin după ce primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat sâmbătă un „incident major” în capitală din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri. Un „incident major” se referă la un eveniment care necesită aranjamente speciale între serviciile de urgență și autoritățile locale. Khan a spus duminică că noile restricții legate de Covid-19 sunt „inevitabile”, în cadrul emisiunii Andrew Marr de la BBC.

Ce poate învăța lumea din țările în care Omicron este în creștere?

În ultimele săptămâni, Regatul Unit al Marii Britaniia reintrodus unele măsuri - inclusiv purtarea măștilor în majoritatea locurilor publice interioare - într-un efort de a reduce infecțiile.

Dar Khan a cerut guvernului să meargă mai departe. „Cred că dacă nu introducem noi restricții, mai devreme decât mai târziu, veți vedea și mai multe cazuri pozitive și, potențial, servicii publice precum NHS [serviciul de sănătate din Regatul Unit] pe punctul de a se prăbuși, dacă nu chiar se va prăbuși." a spus acesta.

Grupul științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului a avertizat, de asemenea, că, dacă nu se vor introduce noi măsuri de coronavirus foarte curând, internarea în spitalele Covid-19 ar putea ajunge la 3.000 pe zi în Anglia, într-o întâlnire de joi.

Germania a adăugat duminică Regatul Unit al Marii Britanii pe lista de zone cu „variante de îngrijorare”, ceea ce înseamnă că numai cetățenii și rezidenții germani vor putea intra în țară din Marea Britanie.

Pe tot continentul, orașele anulează deja festivitățile de Anul Nou pe fondul îngrijorărilor cu privire la creșterea cazurilor. Franța a anunțat vineri că evenimentele și adunările mari în aer liber vor fi interzise în ajunul Anului Nou, deoarece țara se confruntă cu cel de-al cincilea val de infecții, avertizând că Omicron va deveni varianta dominantă până la începutul anului 2022.

Danemarca a propus, de asemenea, închiderea cinematografelor și teatrelor și limitarea numărului de persoane din magazine cu o săptămână înainte de Crăciun, încercând să controleze o creștere a cazurilor. Iar în Italia, Roma se numără printre câteva orașe italiene care au decis să anuleze festivitățile de Anul Nou din cauza preocupărilor legate de coronavirus, au declarat autoritățile joi.