Evenimentul ZileiActualitateSunt temeri „de groază”. Omicron, legat de șobolani. Moartea Neagră sau Ciuma Neagră, la un pas. FOTO

Sunt temeri „de groază”. Omicron, legat de șobolani. Moartea Neagră sau Ciuma Neagră, la un pas. FOTO

Sunt temeri „de groază”. Omicron, legat de șobolani. Moartea Neagră sau Ciuma Neagră, la un pas. FOTO
S-a emis un avertisment cu privire la varianta Omicron care „se poate lega de șobolani”, stârnind temeri de ciumă deoarece noua variantă a coronavirusului a dezvoltat capacitatea de a infecta rozătoarele, au avertizat oamenii de știință.

Vestea alarmantă vine pe fondul previziunilor despre Omicron pe cale să devină varianta dominantă a coronavirusului la nivel mondial . Un nou studiu publicat în prealabil pe serverul bioRxiv a susținut acum că virusul mutant a dezvoltat capacitatea de a se lega de celulele rozătoarelor. Autorii studiului au numit aceasta o „schimbare majoră de mutație” pentru virusul SARS-CoV-2.

Potrivit imunologului Kristian G. Andersen, studiul a constatat că varianta de îngrijorare (VOC) se poate lega de receptorul ACE2 din celulele rozătoarelor. În celulele umane, coronavirusul folosește proteinele sale caracteristice pentru a se lega de receptorii ACE2 de pe membrana celulară, oferind o cale de intrare în celulă.

Rozătoarele au fost, de asemenea, purtători de ciumă și boli în trecut

Coronavirusurile sunt o familie zoonotică de agenți patogeni, ceea ce înseamnă că infectează atât oamenii, cât și animalele. Și se crede că coronavirusul care provoacă COVID-19 (SARS-CoV-2) a infectat oameni după ce a sărit dintr-o gazdă animală la sfârșitul anului 2019 în China. Rozătoarele au fost, de asemenea, purtători de ciumă și boli în trecut, responsabile pentru unele dintre cele mai grave pandemii care au lovit globul. Puricii transportați de rozătoare se crede că au fost responsabili pentru răspândirea ciumei bubonice, cunoscută și sub numele de Moartea Neagră, în 1346.

Marea Ciuma de la Londra (1655), ultimul focar major de ciuma bubonică din Europa, s-a considerat în mod similar că a fost răspândit parțial de șobolani purtători de purici, precum și de păduchi.

Noua variantă #Omicron poate infecta acum rozătoarele

Eric Feigl-Ding, un epidemiolog la Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS): „NOU — Noua variantă #Omicron poate infecta acum rozătoarele – coronavirusul nu se putea lega de receptorul ACE2 înainte… dar se pare că Omicron poate acum.

În tweet, el a spus că alte variante de Covid pot lega sau infecta rozătoarele, dar cu o probabilitate mult mai mică. Expertul a împărtășit apoi un grafic care evidențiază diferitele variante de Covid, inclusiv Alpha și Beta, și capacitatea acestora de a se lega de ACE2.

Conform graficului, Omicron se leagă de receptorii ACE2 de la șoareci aproape la fel de puternic ca și de receptorii umani ACE2. Dr Feigl-Ding a scris: „Acest studiu arată că legarea #Omicron de șoareci este mult mai puternică decât celelalte variantele”.

Tweet despre legarea variantei Omicron la șoareci ACE2

Potrivit celor mai recente cifre ale Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) publicate marți seara, peste 5.300 de persoane au fost testate pozitiv cu varianta Omicron. Noile cazuri zilnice de marți au totalizat 633, cu cazuri raportate în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, scrie Express.


Accesează: