Evenimentul Zilei > Economie > Vânzări record. Succesul autoturismului românesc în Europa continuă
Vânzări record. Succesul autoturismului românesc în Europa continuă

Vânzări record. Succesul autoturismului românesc în Europa continuă

Vânzările de automobile Dacia în Europa continuă să crească. În Uniunea Europeană plus ţările EFTA, înmatriculările au crescut cu 12% în luna februarie 2017, până la 33.159 unităţi, în condiţiile în care piaţa auto europeană a crescut cu 2,1%, a anunţat joi Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile, ACEA, informează Reuters.

De asemenea, pe primele două luni ale acestui an înmatriculările de autoturisme noi Dacia în toată Europa au crescut cu 10,8%, până la 66.905 unităţi.

La nivel general, un număr de 1,114 milioane autoturisme au fost înmatriculate în Europa în luna februarie 2017, în creştere cu 2,1% faţă de luna februarie 2016. Este însă vorba de o încetinire semnificativă a ritmului de creştere după un avans de peste 10% în luna ianuarie, o consecinţă a scăderii vânzărilor pe mai multe mari pieţe de pe continent, subliniază ACEA.

Piaţa auto europeană a fost susţinută luna trecută de creşterea cu 6,2% a înmatriculărilor în Italia şi un avans de 15% în Olanda. În schimb, pe pieţe mari precum Germania, Franţa şi Marea Britanie, vânzările de autoturisme au scăzut cu 2,6%, 2,9% şi respectiv 0,3% în luna februarie, o lună care în mod tradiţională este una slabă pentru piaţa auto.

"Notabilă a fost performanţa noilor state membre UE (creştere de 15,9%), care au contribuit în mod pozitiv la rezultatele regiunii", subliniază ACEA, citată de Agerpres.

În rândul constructorilor generalişti, marii câştigători au fost Fiat, cu o creştere a vânzărilor de 8,3%, şi grupul francez Renault, cu o creştere de 5,3%. În schimb, vânzările Volkswagen au scăzut cu 7% şi înmatriculările Peugeot au scăzut cu 3,7%.

Pe primele două luni ale anului, piaţa auto europeană a înregistrat o creştere de 6,1%, cu 2,137 milioane de vehicule înmatriculate.