Evenimentul Zilei > Actualitate > VÂNTUL VIOLENT face ravagii în EUROPA la început de an. Condițiile extreme au provocat un deces si pagube enorme
VÂNTUL VIOLENT face ravagii în EUROPA la început de an. Condițiile extreme au provocat un deces si pagube enorme

VÂNTUL VIOLENT face ravagii în EUROPA la început de an. Condițiile extreme au provocat un deces si pagube enorme

În mai multe țări din Europa, rafalele violente au avut miercuri consecințe devastatoare. Condițiile dure au dus la moartea unei persoane, au produs deraierea unui tren, au perturbat traficul aerian și au lăsat mii de locuințe în întuneric, potrivit Reuters și AFP.

În Elveția, vântul a produs deraierea unui tren regional  care circula între Montreux și Bernese Oberlanddin, rănind opt persoane. Curenții de aer au atins viteze-record de până la 195 de kilometri pe oră pe muntele Pilat, în apropierea cantonului Lucerna. Din cauza rafalelor, mai mulți copaci au căzut pe liniile de înaltă tensiune  și au provocat întreruperea alimentării cu electricitate pentru mii de gospodării. Autoritățile elvețiene au emis avertizări meteo pentru cea mai mare parte a țării, au închis mai multe drumuri și au suspendat circulația feriboturilor în anumite regiuni, anunță postul SRF. Mia mult, unele curse aeriene, inclusiv înspre alte zone din Europa, au fost anulate.

 

În Olanda, traficul aerian a fost perturbat de vântul care a atins și 120 de kilometri pe oră și nu a permis decolarea sau aterizarea a peste 200 de zboruri planificate pe aeroportul Schipol din Amsterdam, al treilea cel mai aglomerat din Europa. Furtuna a determinat autoritățile olandeze să închidă simultan toate cele cinci bariere maritime pentru a preveni inundarea zonelor joase, un eveniment unic până acum.

În Franța, un schior a murit și cel puțin alte 15 persoane au fost rănite după ce rafalele de vânt au dărâmat un copac. Patru dintre victime se află în stare gravă. Accidentul care a curmat viața tânărului de 21 de ani s-a produs pe pârtia alpină Morillon. Turnul Eiffel, una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Europa, a fost închis miercuri pentru vizite.

Douăzeci de zboruri au fost anulate în Frankfurt, iar traficul rutier și feroviar din toată Germani a avut de suferit.

În Anglia, mai multe drumuri au fost închise din cauza copacilor căzuți care au împiedicat circulația și au avariat autovehiculele. În Irlanda, furtuna Eleanor a publicat pagube mai multor companii, după ce inundațiile au afectat sediile întreprinderilor, dar și locuințele din jur.

Eleanor este cea de-a patra furtună care afectează Europa. De la începutul lunii decembrie, Ana, Bruno și Carmen au lovit continentul.

Sursa: AGERPRES