Evenimentul Zilei > EVZ Special > Undă de șoc! Drona uriașă de luptă a lui Putin, pregătită să ucidă
Undă de șoc! Drona uriașă de luptă a lui Putin, pregătită să ucidă

Undă de șoc! Drona uriașă de luptă a lui Putin, pregătită să ucidă

Rolul pe care Statul Major rus intenționează să îl încredințeze super-dronei invizibile S-70 „Ohotnik” devine din ce în ce mai clar.

Inițial, s-ar putea crede că drona de luptă „stealth” S-70 Ohotnik, dezvoltată de compania aeronautică Suhoi, cel mai mare fabricant rus de avioane de luptă, va efectua lovituri de precizie în zone de conflict puternic contestate. Cum ar fi putut fi cazul și în Statele Unite, unde mai multe programe care mergeau în această direcție fuseseră imaginate.

Înainte de a fi însă abandonate  în favoarea altor concepte precum „Loyal Wingman”.

Apoi, s-a pus problema dezvoltării dronei S-70 împreună cu avionul Su-57 „Felon”, a cincea generație de aeronavă de luptă dezvoltată  de Suhoi, rolul său fiind acela de a pătrunde în apărarea adversă pentru a desemna țintele care vor fi distruse. Dar această pistă nu mai este singura care trebuie luată în considerare, scrie Opex 360.

În cadrul ultimului salon Army 2020, organizat în luna august lângă Moscova, o sursă industrială din Rusia a declarat agenției Tass că drona S-70 va fi folosită pentru a intercepta avioanele inamice cu armele sale cu rază lungă de acțiune. „Adică va ataca țintele aeriene înainte ca acestea să se apropie de zona aeriană de apărat”, potrivit sursei citate.

„Este de așteptat ca acesta să aibă și un mod de operare complet autonom și să poată căuta anumite tipuri de ținte, să raporteze și să atace”, a mai adăugat sursa.

Configurație luptător-interceptor

Cu toate acestea, nu s-a pus problema ca S-70 să se angajeze în lupte aeriene, angajarea țintelor trebuind făcută în modul BVR (Beyond Visual Range) sau să profite de semnătura sa radar redusă pentru a surprinde adversarul.

Vizibil, acest rol pe care statul major rus intenționează să îl încredințeze dronei S-70 „Ohotnik” (care, de altfel, înseamnă „vânător”) devine din ce în ce mai clar. Agenția Ria Novosti a dezvăluit astfel, la 2 decembrie, că această dronă a efectuat, din centrul orașului Ashuluk, mai multe zboruri de testare în configurație „luptător-interceptor”, adică cu rachete aer-aer inerte.

„Aceste zboruri ar trebui să permită evaluarea cuplării avionicii dronei cu sistemele de ghidare a rachetelor și cu aeronava Su-57”, a explicat un expert militar citat de Ria Novosti. Aceasta înseamnă că decizia de tragere va reveni pilotului Su-57 pe care îl va însoți drona S-70 „Ohotnik”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE