Evenimentul Zilei > Actualitate > Valuri de români părăsesc spitalele. Medicii și polițiștii sunt înspăimântați de situație
Valuri de români părăsesc spitalele. Medicii și polițiștii sunt înspăimântați de situație

Valuri de români părăsesc spitalele. Medicii și polițiștii sunt înspăimântați de situație

Autoritățile medicale din România par depășite de numărul tot mai mare de români care au coronavirus și care sunt externați la cerere din spitale.

Persoanele infectate cu noul coronavirus și sunt asimptomatice pleacă în număr tot mai mare din spitale, fără ca autoritățile medicale să aibă mijloace de a-i controla dacă respectă normele de prevenție. Mai mult, polițiștii sunt complet nemulțumiți de faptul că sunt trimiși să verifice dacă aceste persoane sunt la domiciliile anunțate autorităților, deși nu au echipamentele de protecție necesare.

În această situație, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, până la acest moment, 550 de persoane infectate cu coronavirus au plecat acasă, deși încă infecția este prezentă în organismele lor. „Recomand păstrarea izolării pentru cei pozitivi, chiar dacă nu mai este obligatoriu. Portul măştii în contactul cu familia acestei persoane, regulile de igienă, grija în spaţiile comune”, a spus Nelu Tătaru.

Persoanele externate sunt obligate să țină legătura cu medicul de familie, dar și cu inspectorul Direcției de Sănătate Publică, din județul în care locuiesc. Ministrul Tătaru a recunoscut că nu persoanele în cauză nu au obligația de a rămâne în casă și nici nu există pârghii legale pentru a-i verifica 24 de ore din 24. ”Noi doar le-am putut recomanda o izolare voluntară”, a spus Nelu Tătaru, care a mai afirmat că în prezent există o creștere exponențială a cazurilor

Dintre cei 550 de români infectați cu noul coronavirus, care au solicitat să plece acasă, marea majoritate sunt asimptomatici, dar sunt și persoane cu forme ușoare și medii. Medicii au primit instrucțiuni să le explice pacienților riscurile la care se supun, din punct de vedere penal, dacă se va constata că aceștia vor infecta și alte persoane.

Un proiect de lege care va conține toate prevederile ordinelor de ministru de până acum, a fost trimis la Parlament pentru a fi votat în regim de urgență. În baza acestei noi legi, românii nu vor mai putea pleca din spitale, când vor avea chef.

La Cluj, doar trei pacienți au cerut externarea din spitalele COVID 19, în baza deciziei Curții Constituționale a României.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: