Dunărea îsi începe valsul din Muntii Padurea Neagra și îl încheie în România, vărsându-se în Delta cu același nume. La vărsare Dunărea își deschide brațele pentru a invita pe toți sa se alăture dansului în una din cele mai frumoase zone, pe scena lacului Deltei.

Dunărea este al doilea cel mai lung fluviu din Europa, dupa Volga. Este fluviul care traverseaza cele mai multe țari din Europa și din lume, el trecand prin 10 țari, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina și prin capitale: Austriei, Slovaciei, Ungariei și Serbiei. A primit chiar și un premiu pentru valsul ei, din 1991 a fost inclusă în patrimonul UNESCO!

În Viena, Dunărea este un loc popular pentru a te relaxa. Lunca Dunării, Dunărea veche, Insula Dunării sau Canalul Dunării sunt mereu prezente. În consecinta, malurile și plajele nu sunt nici ele departe. Ca recreere, vienezii aleg să se bucure de cafenelele de pe plajă, în barurile și restaurantele din zona Dunării vechi sau cele de pe Insula Dunării.

În Bratislava, Dunărea trece prin inima orașului și-l taie în două: partea istorică pe un mal și partea modernă pe celălalt mal. Inpresionant este si castelul Bratislava ridicat pe un deal desupra Dunării, castel ce vegheaza ca un vechi spectator…

În Budapesta, un program superb ce nu trebuie ratat pentru niciun motiv este Croaziera pe Dunare. Programul dureaza undeva la 1,5 ore și include o plimbare spectaculoasa pe Dunare, explicatii interesante din partea unui ghid specializat și o cină copioasă.

Dar pe lângă capitalele parcurse de Dunăre mai sunt alte locuri frumoase cum ar fi Defileul Dunării, Cazanele Dunării, Insula Mică a Brăilei și desigur Delta Dunării.

Eu cred că valsul Dunării este unul spectaculos care merită urmărit: peste tot unde dansează Dunărea întinde brațe (Gogoșu, Borcea, Cremenea, Ostrov, Bala, Măcin, Valciu, Calia, Chilia, Sulina, Sf Gheorghe), transformă meandre, formează legături, poartă pe valuri navigatori, la fiecare popas localnicii îi știu povestea… și ca toate locurile merită vizitate.

Anghel Stelian
Lic. Tehnologic Sf. Antim Ivireanu
Clasa a X-a A
Prof. Coordonator: Anghel Luciana Maria

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE