Evenimentul Zilei > Social > Oprește România vaccinarea cu AstraZeneca? Reacțiile adverse au generat alertă în UE
Oprește România vaccinarea cu AstraZeneca? Reacțiile adverse au generat alertă în UE

Oprește România vaccinarea cu AstraZeneca? Reacțiile adverse au generat alertă în UE

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut precizări despre oprirea vaccinării cu AstraZeneca.

Valeriu Gheorghiță, despre oprirea vaccinării cu AstraZeneca. În contextul în care nouă state din UE au oprit vaccinarea cu AstraZeneca din cauza unor reacții adverse grave, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat dacă această măsură se va aplica și în România.

„Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta – apariția unor cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate: Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene”, a spus medical Valeriu Gheorghiță.

Doctorul Valeriu Gheorghiță, despre oprirea vaccinării cu AstraZeneca

„România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.

Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca a sosit în România

Joi, un număr de 103.200 doze de vaccin AstraZeneca au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, informează un comunicat de presă al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit sursei citate, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare din cadrul Institutului „Cantacuzino”.