Evenimentul Zilei > Actualitate > Val de scumpiri începând din vară. Cât va costa o bere la mult doritele terase?
Val de scumpiri începând din vară. Cât va costa o bere la mult doritele terase?

Val de scumpiri începând din vară. Cât va costa o bere la mult doritele terase?

Redeschiderea teraselor este unul dintre cele mai dezbătute subiecte la ora actuală.

Majoritatea patronilor restaurante și terase au de gând să mărească prețurile pentru a mai recupera din pierderile provocate de perioada de inactivitate. Urmează trei luni călduroase, în care lumea va lua cu asalt localurile în aer libero, odată cu redeschiderea lor, așa că cererea uriașă le va permite oamenilor de afaceri din domeniu să amortizeze pierderile din lunile precedente.

Conform a1.ro, prețurile la mâncare și băutură vor crește cu 3-5%. Sunt patroni care nu vor să ridice prețurile, dar au de gând să le ceară clienților să stea la masă un timp limitat, pentru a asigura un flux ridicat de clienți. Pe de altă parte, multe terase vor fi nevoite să-și limiteze numărul de locuri pentru a respecta distanțarea fizică.

Cu sau fără mască

Pe de altă parte, ideea redeschiderii teraselor cu utilizarea a doar jumătate din locurile disponibile este o supra-reglementare absurdă, iar purtarea măştilor la terase nu este solicitată în nicio ţară din Europa, susține preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Dragoş Anastasiu.

„Este o chestiune importantă, despre care va trebui să vorbim public: supra-reglementarea. Din păcate, avem de-a face cu un exces de zel pe care îl cunoaştem din multe alte momente anterioare ale diferitelor autorităţi din România. Am auzit tot felul de chestiuni legate de nebulizatoare şi aşa mai departe. Mi-a plăcut foarte mult responsabilitatea împărţită între turist, care este cel mai în măsură să se auto-protejeze, şi operator, care e obligat să creeze un cadru de apărare care să fie de bun-simţ.

Nu putem să mergem pe tot felul de supra-reglementări de tipul jumătate din locurile la terase, pentru că este şi absurd: unele locaţii permit ceva, altele permit altceva. Trebuie să existe nişte măsuri generale, iar de acolo mai departe să existe responsabilitate şi bun-simţ”, a spus Anastasiu.

Preşedintele AHK a atras atenţia asupra faptului că nicăieri în Europa nu se solicită purtarea măştii de protecţie la terase.

„Nicăieri în Europa nu se cere aşa ceva. E şi destul de complicat. Mi-este şi foarte greu să îmi imaginez un concediu la mare, în hotel, cu masca pe faţă şi mănuşile. Cred că trebuie să revenim la ideea de bun-simţ şi de normalitate şi de auto-protecţie”, a cerut el.

Liderul AHK a apreciat că ar fi un miracol ca în următoarea perioadă să scadă numărul de noi cazuri depistate pozitiv, principiu anunţat luni de Guvern drept condiţie pentru pornirea sezonului estival.