Evenimentul Zilei > Social > Vaccinul anti-Covid va fi sezonier. Exolicațiile ministrului Sănătății
Vaccinul anti-Covid va fi sezonier. Exolicațiile ministrului Sănătății

Vaccinul anti-Covid va fi sezonier. Exolicațiile ministrului Sănătății

România, ca întreaga omenire, așteaptă vacccinul anti-Covid și a demarat deja pregătirile pentru campania de vaccinare.

Sunt însă multe întrebări despre administrarea acestui vaccin. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat că vaccinul împotriva noului coronavirus se va face „sezonier”, ca şi vaccinul antigripal.

El a precizat că se va administra şi o a doua doză cu rapel la 28 de zile. „Se face cu rapel la 28 de zile (vaccinul împotriva noului coronavirus – n.r.). La fel, sezonier, ca şi vaccinul antigripal. Sperăm ca, odată cu vaccinarea, să putem vedea în vară o scădere a numărului de cazuri şi să putem avea acea perioadă liberă. La fel ca şi în sezonul gripal, atunci se va face şi vaccinul anti-COVID„, a explicat Tătaru.

Ministrul l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis, într-o vizită la Call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti amenajat la Arena Naţională.

Când se vaccinează Iohannis

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi alte instituţii vor intra în a doua tranşă de vaccinare anti-COVID, iar finalul primăverii ar fi posibil să se termine prima rundă de imunizare pentru toată populaţia.

„În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care ştim că agravează această boală provocată de noul coronavirus şi personalul esenţial. Doar în tranşa a doua intră Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe şi eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această strategie de vaccinare”, a precizat Iohannis, duminică, după vizita la Call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti amenajat la Arena Naţională, întrebat dacă persoanele din conducerea ţării vor intra în prima tranşă de vaccinare.

Iohannis a menţionat că de vaccinare se vor ocupa atât medici civili, cât şi militari. „Avem o echipă tânără foarte hotărâtă şi foarte bine pregătită care a lucrat la această strategie de vaccinare care se va ocupa şi de punerea în practică a acestei strategii. Sigur, în principal, vor fi medici şi civili şi militari, va fi personalul care sprijină – asistente, înregistratori, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate. Este nevoie de mii de oameni şi, probabil, vom avea nevoie şi aici de voluntari. Am discutat chiar cu reprezentantul studenţilor de la medicină şi mi-a spus că ei sunt pregătiţi să vină să facă voluntariat şi în campania de vaccinare, iar Ministerul Sănătăţii va organiza toate aceste lucruri”, a explicat şeful statului.

Când va avea loc prima rundă de vaccinare

El a susţinut că s-ar putea ca, până la sfârşitul primăverii viitoare, să fie terminată prima rundă de vaccinare pentru toată populaţia.

„Am discutat aceste chestiuni (despre perioada în care va fi vaccinată toată populaţia României – n.r.) în câteva întâlniri de tip videoconferinţă la Consiliu (European) şi cei din Comisie, care se ocupă de relaţia directă cu producătorii de vaccin, ne-au spus că este destul de probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor.

Va continua până când vor fi toate livrate, însă vaccinarea în masă, deci a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi, nici cu sensibilităţi, se va produce probabil în primăvară. Putem să ne gândim că undeva la începutul anului, ianuarie, februarie, în cea mai bună variantă, încă nu există niciun vaccin aprobat, dar se pare că este aproape. (…) Poate, până la sfârşitul primăverii să terminăm prima rundă de vaccinare şi pentru toată lumea”, a afirmat preşedintele Iohannis.