Covid-19. Ce vaccin va primi România? S-a aflat care e cel mai slab dintre cele 3

Covid-19. Ce vaccin va primi România? S-a aflat care e cel mai slab dintre cele 3

În aşteptarea vaccinurilor care au fost create după ce Covid-19 a lovit planeta, cercetătorii britanici au transmis că Universitatea din Oxford a dezvoltat un vaccin care oprește dezvoltare simptomelor bolii infecţioase la 70% dintre cei vaccinaţi şi care este posibil să ajungă şi în România.

Concluziile vin în urma efectuării unui studiu la scară largă şi confom BBC reprezintă „atât un triumf, cât și o dezamăgire” după ce vaccinurile de la Pfizer și Moderna au arătat că oferă 95% protecție. Totuşi, vaccinul Oxford este mult mai ieftin și este mai ușor de depozitat, ceea ce înseamnă că poate ajunge mai uşor în fiecare colț al lumii în comparaţie cu celelalte două.

În acest context, nu există dubii asupra faptului că acest vaccin va juca în continuare un rol semnificativ în combaterea pandemiei de coronavirus, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare. Există, de asemenea, date interesante care sugerează că perfecționarea dozei ar putea crește protecția până la 90%.

De la 10 ani la 10 luni

Cercetătorii de la Oxford nu trebuie blamaţi sub nicio formă pentru capacitatea de protecţie a vaccinului, având în vedere că au efectuat dezvoltarea acestuia în aproximativ 10 luni, deşi în mod normal procesul poate dura şi 10 ani. „Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt devastării cauzate de virus”, a declarat şefa echipei de dezvoltare a vaccinului, prof. Sarah Gilbert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, suficient pentru a imuniza 50 de milioane de oameni. Secretarul pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat pentru BBC Breakfast că britanicii vor fi „ceva mai aproape de normal” până în vară, dar „până când vom putea lansa acel vaccin, trebuie să ne îngrijim cu toții”.

Ce a arătat procesul de vaccinare?

În cercetarea care a dus la dezvoltarea vaccinului Oxford au fost implicați peste 20.000 de voluntari, jumătate în Marea Britanie, restul în Brazilia. Au existat 30 de cazuri de Covid la persoanele care au avut două doze de vaccin și 101 cazuri la persoanele care au primit o injecție falsă. Aşa s-a ajuns la concluzia că vaccinul funcționează cu o protecție de 70%.

Când voluntarilor li s-a administrat două doze „mari”, protecția a fost de 62%, dar aceasta a crescut la 90% atunci când oamenilor li s-a administrat o doză „mică”, urmată de o doză mare. Încă nu este clar de ce există o diferență în această procedură.

„Suntem foarte mulțumiți de aceste rezultate, a declarat pentru BBC prof. Andrew Pollard, unul dintre principalii coordonatori al procesului. El a spus că datele cu privire la eficiența de 90% erau „interesante” și ar însemna „că vom avea mult mai multe doze de distribuit”. „Au existat, de asemenea, niveluri mai scăzute de infecție asimptomatică în cele mai mici, urmate de grupul cu doze mari, ceea ce înseamnă că am putea fi capabili să oprim virusul”, a spus prof. Pollard.

Care este situaţia în Marea Britanie?

În Marea Britanie există 4.000.000 de doze gata de administrat, în timp ce alte 96 de milioane urmează să fie administrate. Dar nimic nu se poate întâmpla până când vaccinul nu va fi aprobat de autoritățile de reglementare care vor evalua siguranța, eficacitatea vaccinului și dacă acesta este fabricat la standarde ridicate. Acest proces se va întâmpla în următoarele săptămâni.

Cu toate acestea, Marea Britanie este gata să apese butonul „go” pe o campanie de imunizare în masă fără precedent, care va reduce programele anuale de vaccinare împotriva gripei sau pentru copii. Personalul de îngrijire la domiciliu şi lucrătorii din Sănătate, dar și de cei peste 80 de ani vor fi primii care vor beneficia de vaccin. Planul este de a ajunge apoi la următoarele grupe de vârstă.